Često čujemo priče ljudi kako su anemični, a glavni razlog za to je da nemaju dovoljno gvožđa. O čemu se tačno radi? Naime, gvožđe je jedan mineral, koji naš organizam ne može da stvori, već isti unosimo putem pravilne ishrane. Neko može da ima velike zalihe gvožđa u organizmu, ali to ne znači istovremeno i da će one biti iskorišćene. Za to moraju da postoje uslovi koji zavise od biohemijskih i genskih osobina jednog čoveka.

Kada ne bi bilo gvožđa, ne bismo mogli da živimo. Ponekad čujemo da se neko oseća malaksalo, da je stalno umoran, nedostaje mu snaga, fizička i mentalna i slično. Tada lekar opšte prakse obično upućuje pacijenta da odradi analizu krvi, na osnovu koje se jednostavno može videti da li organizmu nedostaje gvožđe ili je razlog nešto drugo.

Dobra vest je da se gvožđe može nadoknaditi putem lekova, ali i unosom hrane koja je bogata ovim mineralom.

Procenat u kome naš organizam koristi gvožđe je od dva do deset posto. Navedimo sada primere za to od čega zavisi koliko ćemo iskoristiti gvožđe koje imamo u telu. Pre svega, bitno je da li je želudac prazan ili pun, kakva je kiselost želudačnog soka, kao i to koja je naša krvna grupa. Na primer, osobe koje imaju A krvnu grupu, manje mogu da iskoriste gvožđe od ostalih. To su te genske i biohemijske predispozicije svakog  pojedinca ponaosob.

Pored navedenog, važno je i kako se hranimo. Velike količine kafe i čaja nisu dobre, integralne žitarice i kalcijum, uticaće da se gvožđe slabije koristi.

Kada postoje hronične bolesti kod čoveka, on naravno, uzima određene lekove kao redovnu terapiju. Pojedini lekovi imaju osobinu da smanjuju iskoristljivost gvožđa, a pored svega je bitno i koje je fiziološko stanje organizma. Ako postoje, na primer, gljivične infekcije, ili reumatske bolesti, to svakako ima svoj značaj na korisnost gvožđa i njegovu raspodelu po krvi i do svih organa.

Jedan prosečan muškarac ima oko 3,8 grama, a žena oko 2,3 grama gvožđa. Kroz krvotok teče oko dve trećine ovog gvožđa, i to kao hemoglobin, a takođe može da se nalazi i u mišićnim ćelijama kao mioglobin. U koštanoj srži i jetri se nalazi ostatak gvožđa, koji bismo mogli nazvati i kao rezervno gvožđe.

Treba imati u vidu da je gvožđe snažan oksidans i da potencijalno može da bude i štetno, transportuje se vezano za proteine i pažljivo skladišti.

Uloga gvožđa je najpre u tome da ono snabdeva kiseonikom sve organe tela, kao i one vitalne, kao što su srce, mozak, jetra. Kiseonik mora doći i do mišića, zahvaljujući gvožđu, tako da usled toga imamo energiju koja nam je potrebna tokom fizičkih aktivnosti.

Da bi se ustanovilo kakvo je vaše stanje kada je gvožđe u pitanju, potrebno je da se urade analize krvi. Na osnovu parametara i referentnih vrednosti, lekar donosi zaključak da li vam je potrebna određena terapija. Pridržavajući se propisane terapije, kao i promenjene ishrane, nedostatak gvožđa može da se uspešno nadoknadi, a to isto podrazumeva i isključivanje štetnih navika iz života.