Invalidska kolica su specijalno konstruisana kolica na ručni (manuelni) ili električni pogon koja su prvenstveno namenjena nepokretnim bolesnicima koji nemaju mogućnost hodanja zbog prirode svoje bolesti. Kod pacijenata sa očuvanim pokretima ruku najčešće se propisuju kolica na ručni pogon, kako bi se vežbala motorika gornjih ekstremiteta. Kada je reč o kvadriplegiji (nemogućnost pokretanja svih udova), onda se koriste motorna kolica, čije upravljanje se vrši pomoću udaha ili na komandu izdatu glasom.

Bolesnici sa hemiplegijom kolica pokreću zdravom rukom i nogom. Dimenzije i oblik sedišta, naslona i oslonca za noge i ruke na kolicima moraju biti individualno prilagođeni svakom bolesniku. Takođe, svaki pacijent kojem je onemogućeno kretanje zahteva i posebnu negu, bilo da je kod kuće ili vani, a zdravstvena nega Eliksir to može da omogući na najbolji način.

Zbog čega su značajna invalidska kolica?

Invalidska kolica mogu znatno poboljšati kvalitet života kada su u pitanju osobe sa invaliditetom. Kupovina ili nabavljanje kolica u slučajevima kada imate zdravstveno stanje koje utiče na vaše hodanje ili ga u potpunosti onemogućava, znači da možete nastaviti da radite stvari koje volite, bez da vreme provodite vezani za krevet ili samo u svoja četiri zida.

Osobe sa invaliditetom mogu koristiti nekoliko vrsta invalidskih kolica, a osnovne vrste ovih pomagala za invalide su:

  • invalidska kolica na ručni pogon (manuelna),
  • elektromotorna invalidska kolica,
  • dečja kolica.

Manuelna invalidska kolica se pokreću vlastitom snagom, dok električna ili elektromotorna invalidska kolica napaja akumulator, a pokreće ih elektromotor.

Manuelna invalidska kolica – osnovne informacije

Manuelna invalidska kolica mogu značajno pomoći osobama sa invaliditetom da i dalje vode aktivan društveni život bez obzira na svoj invaliditet ili zdravstve probleme koje imaju. Ukolo ste baš vi ta osoba koja ima ortopedske probleme i teško vam je da se naviknete na invalidska pomagala, razmislite dobro koliko je vaše hodanje otežano ili ugroženo, koliko vremena provodite na otvorenom ili zatvorenom prostoru, te da li prelazite duge relacije, pa ćete i sami shvatiti značaj koji imaju sva medicinska pomagala.

Važno je napomenuti da je za korišćenje manuelnih kolica neophodno imati i dovoljno snage u rukama i biti u mogućnosti koliko toliko kontrolisati gornji deo tela. Manuelna invalidska kolica su, iz tog razloga, najbolja u slučaju ako možete da hodate koristeći štap ili štake. Ipak, neki lekari preporučiće upotrebu ručnih kolica ukoliko smatraju da će njihova upotreba doprineti održavanju pravilne motorike i funkcionalnosti ruku i gornjeg dela tela.

Ukoliko ništa od navedenog nije vaš slučaj, onda vam u startu preporučujemo električna invalidska kolica. Čak i ako imate asistenta, jer sloboda pri kretanju je nešto što je ključno za svaku osobu koja je u kolicima.  Ako pak iz nekog razloga elektromotorna invalidska kolica ne dolazi u obzir, obratite pažnju na širok izbor modela koji raspolažu sa push-ručkama pogodnim za guranje od strane drugih lica.

Takođe, manuelna invalidska kolica imaju velike zadnje točkove i omogućavaju lakše prelaženje prepreka kao što su pragovi, manja stepeništa i slično. Ako ste sposobni da samostalno upravljate manuelnim kolicima, biće vam mnogo lakše da se krećete što će vam dati dodatnu slobodu.

Kada su modeli u pitanju, postoje 3 osnovna tipa manuelnih invalidskih kolica:

  • Ultra laka kolica – preporučuju se gotovo uvek kod mlađe populacije koja ima i najmanje pokrete u rukama (tetraplegija C5-C6) zbog korišćenja dodataka kao što su monocikl (handbike) i drugi. Takođe, pogodna su jer dugo godina ostaju konzistentna i čvrsta.
  • Laka sklopiva kolica – dobra univerzalna kolica koja su laka, a isto tako se lako mogu sklopiti, te zauzimaju malo prostora prilikom transporta. Ne preporučuju se za mnogo aktivne korisnike (mlađi paraplegičari).
  • Obična kolica – ova kolica su teška, nezgrapna sa loše postavljenim naslonjačem. Preporučuju se za privremenu upotrebu ili kod starih lica.

Električna invalidska kolica – osnovne informacije

Invalidska kolica na struju su idealan izbor ukoliko nemate dovoljno snage i izdržljivosti koji su neophodni za korišćenje manuelnih invalidskih kolica, a pritom ne želite da se oslanjate na pomoć i guranje od strane druge osobe. Elektromotorna invalidska kolica su odlična i ako prelazite duže relacije ili idete na duža putovanja sa ovim kolicima.

Ono što takođe pogoduje i daje prednost za izbor ovakvih kolica, jeste i stanje, odnosno uslovi po kojima se krećete. Ruinirane ulice, ili one popločane kamenom, neasfaltirane veoma su nepogodne za kretanje po njima manuelnim invalidskim kolicima. Sa druge strane, električna invalidska kolica mogu da savladaju prepreke u vidu pragova ili stepenica samo u rasponu od 5 do 10 centimetara.

Najčešći tip “kontrole pogona” na električnim, odnosno elektromotornim kolicima je džojstik postavljen na jednom od naslona za ruke. U teoriji, to su vrlo jednostavni uređaji, iako ponekad može biti teško naučiti da se njima upravlja. Neke kompanije nude druge vrste upravljanja, kao što su kontrola upravljača slična onim na skuteru.

Postoji širok izbor modela na raspolaganju, najbolje ih je podeliti u tri kategorije:

  • Unutrašnja / prenosna kolica – koriste se za upotrebu kod kuće ili na mestima sa glatkim podlogama kao što su tržni centri. Obično ih je lako sklopiti i staviti u prtljažnik automobila.
  • Spoljašnja kolica – imaju veći točak za savladavanje neravnog terena, kao i suspenziju kako bi pogon bio više udoban. Obično se mogu koristiti i u zatvorenom prostoru, ali njihova veća dimenzija ograničava manevrisanje unutra.
  • Kombinovana kolica – dizajnirana su tako da ponude najbolje od oba modela. Nisu tako lagana i prenosiva kao neki modeli, ali nisu ni previše teška i robusna kao ostali. Zapravo, ova kolica pružaju dobar balans funkcija.

Kolica na sklapanje ili kruta kolica?

Postoje brojni faktori koji mogu uticati na izbor adekvatnih invalidskih kolica. Neki od njih su planirana aktivnost bolesnika, ali i teren po kojem bi najčešće morao da se kreće.

Kolica na sklapanje

Kada govorimo o kolicima na sklapanje, to su zapravo klasična kolica. Ima ih od onih standardnih (penzionerskih, za baku) do savremenih, dobro prilagodljivih i podesivih, aktivnih kolica. Sva imaju sličan mehanizam sklapanja – preklopnu mehaniku papučica za noge koja povlačenjem prema gore i povlačenjem presvlake sedišta prema gore čine kolica uskim.

Prednost ovokvog tipa kolica jeste više udobnosti, jer se kod neravnog tla dobro prilagođavaju i apsorbuju nagla pomeranja. Mana je ta što deo snage potreban za pokretanje „propadne“ zbog pokretljivosti okvira.

Sve mere – širina i dubina sedišta, ali i visina leđnog naslona mogu se individualno uskladiti prilikom izbora kolica. Isto tako, može se prilagoditi nagib sedišta i “mogućnost prevrtanja”, a sve u zavisnosti od jačine invaliditeta ili znanja upravljanja od strane korisnika. Ova kolica su najprikladnija kao dnevna kolica.

Za sportske aktivnosti se ne preporučuju, jer se zbog ograničene podesivosti ne mogu dovoljno prilagoditi. Osim toga, zbog mnogih pokretnih delova koji omogućavaju sklapanje, nedovoljno su stabilna za neke ozbiljnije sportske aktivnosti.

Kruta invalidska kolica

Kada je reč o krutim kolicima, preklapanje je drugačije nego kod sklopivih kolica. Kod krutih kolica točkovi se skidaju sa strane, a leđni naslon se preklapa na sedište. Na taj način se kolica mogu ukrcati u auto. U takvim kolicima ništa se drugo ne pokreće, što znači da se sva snaga koja je na raspolaganju može upotrebiti za pokretanje. To je naročita prednost za tetraplegičare. Ono što je slaba strana ovih kolica jeste to što reaguju na svaku, pa i najmanju neravnost terena.

Sve mere se, kao i kod sklopivih kolica, mogu pojedinačno prilagoditi. Dodatna pogodnost ovih kolica jeste to što je moguće promeniti ugao leđnog naslona čime se individualno priladođava položaj sedišta. Kruta kolica se koriste za svaki dan, ali i za sport. Kolica moraju biti prilagođena svakoj pojedinačnoj vrsti sporta, kako bi se izbegle nezgodne povrede, ali i olakšalo obavljanje pojedinih sportskih aktivnosti.

Razmislite dvaput ako niste sigurni koji tip ortopedskih pomagala vam je potreban i potrudite se da izaberete prava. Ponekad ćete morati i da poslušate savet lekara koji vam propisuje ista, s obzirom na to da ne biste nikako smeli da na sopstvenu odgovornost dodatno ugrozite svoje zdravlje. Takođe, ne zaboravite da Eliksir zdravstvena nega nudi i usluge fizikalne terapije kod kuće, pa tako možete angažovati stručno osoblje koje će vam u udobnosti vašeg doma pomoći da unapredite svoje fizičko stanje.