Ishrana bebe često je vrlo kompleksna iz razloga što jelovnik za bebe u različitim mesecima treba da sadrži različite namirnice i način njihovog serviranja. Ishrana beba je često i vrlo komplikovana jer bebe i mala deca neretko odbijaju da jedu.

Ovo je za roditelje izuzetno stresna situacija i obično nisu sigurni kako da je reše. Problemi se uglavnom najbolje rešavaju putem jasnog određivanja uzroka problema i menjanjem same tehnihe hranjenja bebe. U nastavku teksta možete da pročitate najvažnije savete za hranjenje bebe, kao i koji su najčešći uzroci toga što vaša beba odbija hranu i kako  najbolje možete da rešite ovaj problem kako biste sačuvali zdravlje vašeg deteta.

Kako nahraniti bebu koja neće da jede

Ukoliko beba ili malo dete konstantno odbija hranu, neophodno je da naučite tehnike koje će vam pomoći da je nahranite. Uz pomoć ovih trikova, mnogo su manje verovatnoće da će beba odbijati hranu:

Kako predstaviti hranu bebi na drugačiji način?

 • Smanjite porcije – Ovako će beba videti da ima manji obrok nego uobičajno i radije će ga pojesti. Ovo je odličan način da beba pojede obrok koji joj se ne sviđa, a sjajan je izbor i kada uvodite nove namirnice u bebinu ishranu.
 • Kamuflirajte hranu – Bebe često odbijaju da jedu nešto što do sad nisu probale, ili hranu čiji im se ukus ne sviđa. Kamuflirajte ove namirnice tako što ćete ih pripremiti da izgledaju kao one koje beba voli. Na primer, ako beba voli pire krompir – napravite pire od šargarepe.
 • Dajte više opcija bebi – Ako beba ne želi da jede jednu kašu ili obrok, probajte sa drugom – možda će tu želeti da pojede.
 • Jedite u isto vreme – Bebe su sklone imitiranju ponašanja, pa će radije želeti da jedu ako vide da radite to u isto vreme. Važno je da se potrudite da beba vidi kako jedete kada i ona, velika je verovatnoća da će tad i ona zaželeti hranu.

Kako da bebi proces ishrane bude lagodniji?

 • Hranite bebu iz krila – Ovo češće primenjujte u ranim mesecima, jer kasnije beba treba da se uči da sedi za stolom. Beba će se u vašem krilu osećati sigurnije i verovatno će ovaj trik upaliti ako odbija da jede iz svoje stolice ili kolica.
 • Pustite bebu da jede sama – oko 8-9 meseca, bebe će poželeti same da se hrane i odbijaće da jedu ako ih vi hranite. Pustite ih da pokušaju same, ali naravno uz vaš konstantni nadzor i pomoć.
 • Učinite ishranu zabavnijom – Umesto da se nervirate što beba odbija da jede i na taj način i njoj ishranu činite dodatno stresnom – zabavite je! Pevajte tokom hranjenja, ili se igrajte sa kašičicom kao da je avion.
 • Držite pažnju bebi – eliminišete iz prostora gde beba jede sve što joj odvlači pažnju: isključite TV, sklonite igračke itd. Ako ostali ukućani ne jedu u isto vreme – zamolite ih da izađu iz prostorije.

Kako da izbegnete česte greške prilikom hranjenja?

 • Nemojte da počnete da hranite bebu čvrstom hranom pre vremena – većina beba koje imaju manje od 6 meseci nisu spremne za čvrstu hranu. Nemojte da forsirate ovo ako beba nije spremna
 • Beba mora da bude hidrirana – Važno je da beba bude hidrirana kako bi njen apetit bio zdrav i kako bi znala da razlikuje osećaj gladi i žeđi.
 • Ako ni jedan trik i savet nije upalio – ne navaljujte – umesto da forsirate bebu da jede, nakon što ste primenili sve savete, mnogo je bolje da odustanete i probate opet posle nekog vremena.
 • Ne uvodite u ishranu više novih namirnica istovremeno – Postepeno uvodite nove namirnice i jela u bebinu ishranu, nikako ne u isto vreme.

Zašto beba neće da jede?

Bebe i mala deca često odbijaju hranu iz različitih razloga, a ne mogu da nam kažu u čemu je problem. Ukoliko ništa od prethodno navedenih saveta ne pomaže, razmislite o tome zašto vaša beba ne želi da jede i primenite neki od navedenih saveta:

Beba nije gladna

Beba jednostavno nije gladna – najela se tokom prethodnog obroka i nije joj potreban novi obrok.

Prepoznaćete to po tome što beba od jednom odbija hranu, a do sad niste imali tih problema, a u isto vreme je njen prošli obrok bio obimniji i kaloričniji nego inače.

Savet: Važno je da vaša beba ima jasno određene periode predviđene za ishranu tokom dana koje vremenom treba da ustalite i na taj način stvorite frekvenciju ishrane kako beba nikad ne bi bila gladna, ali kako se ne bi ni prejedala.

Beba postaje probirljiva

Beba će u nekom trenutku početi da razvija svoj “ukus” što se tiče prehrane, pa će početi da odbija hranu koja joj se ne sviđa. Prepoznaćete to po tome što beba odbija iste namirnice, dok druge želi da jede.

Savet: Često će beba odbijati upravo hranu koja joj je potrebna za zdrav rast i razvoj, koja sadrži vitamine, minerale i vlakna i važno je da je jede. Probajte da istražite recepte za bebe kako biste promenili ukus i strukturu, a da sastav ostane isti i zdrav.

Beba je prehlađena

Ako je beba prehlađena, njen apetit će biti manji. Prepoznaćete to po simptomima kao što su povišena temperatura, curi nos, više spava itd.

Savet: potpuno je normalno da bebi bude smanjen apetit i da ima manju potrebu za hranom dok je prehlađena. Potrudite se da joj u smanjenim obrocima dajete hranu visoke nutritivne i vitaminske vrednosti.

Beba je alergična na neku namirnicu

Ukoliko beba konstantno odbija jednu određenu namirnicu, a ostale jede bez problema – vrlo je verovatno da joj ta namirnica ne prija i da se radi o alergiji.

Savet: Konsultujte se sa pedijatrom.

Ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoći kada je u pitanju nega bebe, Eliksir pruža uslugu kućne nege kako za porodilje, tako i za bebeNaše stručno medicinsko osoblje rado će vam pomoći da poboljšate ishranu vaše bebe, ali i sa ostalim elementima bitnim za bebino zdravlje.

Pedijatrija i Kucna nega