Pupak u medicini označava ožiljak na stomaku, koji nastaje zbog presecanja pupčane vrpce kod novorođenčeta. Pupčana vrpca je deo kardiovaskularnog sistema ploda unutar materice koji povezuje plod sa placentom tj. posteljicom. 

Sastoji se od dve arterije koje su obmotane oko jedne vene. Nakon rođenja bebe, pupčana vrpca se seče blizu njenog tela u bezbolnoj proceduri, ostavljajući pupčani patrljak vezan na bebinom pupku koji je veličine 2-3 cm.

Pupak kod beba je veoma važno pravilno negovati, kako bi bez ikakvih problema otpao pupčani patrljak i zarasla rana. Otpadanje pupka kod bebe može biti delikatan proces, pre svega jer su moguće određene infekcije, ali uz pravilnu brigu i negu ne bi trebalo da bude ikakvih problema. 

Zato vam u nastavku predstavljamo kako izgleda pravilna nega pupka i sve ono što treba da znate kada je u pitanju pupak kod beba. Za slučaj da se brinete kako ćete sami negovati pupak svoje bebe, naša kućna nega beba može da se pobrine za sve ono što mlade mame ne umeju ili nisu u stanju samostalno da obave. 

Kako izgleda nega pupka kod novorođenčeta i zašto je važna?

Pupčani patrljak kod bebe treba negovati sve dok ne otpadne, dok brigu o pupčanoj rani treba sprovoditi dok potpuno ne zaraste, odnosno ne prestane da vlaži. Negu je važno obavljati bar dva puta dnevno, najbolje ujutro i uveče, prilikom presvlačenja, a najmanje jednom dnevno. 

Ukoliko je gaza prljava ili se navlažila od urina, takođe je treba zameniti, jer je važno da se rana održava suvom. Osnovni cilj nege pupka kod bebe jeste što brže sušenje pupčanog patrljka i prevencija infekcije. Pupčani patrljak se brzo suši, za 3 do 4 dana, a za otprilike 7 do 10 dana otpadne. Pupčana rana zaraste obično do kraja druge nedelje života. 

Sve buduće i novopečene mame se sigurno pitaju kako negovati pupak kod beba?

Šta izgleda pravilna nega pupka kod novorođenčeta?

Prilikom nege bebinog pupka, važno je da pripremite da vam sve stvari budu nadohvat ruke. Postavite bebu da leži na leđima, a zatim pažljivo odstranite staru gazu. Potom je potrebno da sa sterilnim kompresama od gaze pažljivo očistite okolinu rane, tj. kožu oko pupka i područje dna pupka. 

Prilikom čišćenja pupka i područja oko pupka možete koristiti i gazu natopljenu oktaniseptom ili Povidon jodom. Zatim laganim pritiskanjem, navlaženom gazom treba da očistite sam patrljak, a to će ujedno podstaći brže sušenje. 

Na kraju, oktanisept u spreju možete naneti direktno na pupčanu ranu i patrljak, a novom, čistom i suvom sterilnom gazom zaštitite ranu. Iako danas postoji flaster za pupak za bebe, koža mališana je i dalje veoma osetljiva i bolje je gazu pričvrstiti samo rubom benkice. 

Rub pelene je dobro spustiti ili presaviti tako da bude ispod područja pupka kako bi se sprečilo vlaženje pupka urinom. 

Da li bebu treba kupati ako još nije otpao pupak kod bebe?

Ovakva nega se provodi ako nije otpao pupak kod bebe i ukoliko pupčana rana nije potpuno zarasla. U tom razdoblju ne bi trebalo kupati bebu u kadi, kako se rana ne bi navlažila. Patronažna sestra će vam prilikom svoje posete i prvi put okupati bebu i pokazati detaljno šta sve podrazumeva pravilna nega pupka kod novorođenčeta. 

I kasnije, ukoliko vam se učini da rana počinje da vlaži i sumnjate na infekciju, obavezno se obratite svojoj patronažnoj sestri koja će ranicu pregledati i očistiti.

Beba umotana u peškirKako izgleda otpadanje pupka kod beba?

Ostatak pupčane vrpce se uglavnom osuši i otpadne od 7 do 21 dana, ostavljajući pritom malu ranu koja može zarastati za svega nekoliko dana. Kada patrljak pupčane vrpce otpadne, možete primetiti malo krvi na peleni, što je sasvim normalno, i ne bi trebalo previše da zabrine roditelje. 

Kad bebi otpadne pupak, potrebno je još nekoliko dana obratiti pažnju na ranicu i brinuti se o higijeni tog predela, kako bi ona mogla bez problema da zaraste. 

Ponekad, nakon što patrljak otpadne, može doći do curenja žute drenažne tečnosti ili do otpadanja komadića tkiva. U pitanju su pupčani granulomi koji mogu nestati sami, ali je ponekad potrebno potražiti lekarsku pomoć. 

Ipak, granulomi nisu ozbiljan problem, a najvažnije je da oni ne sadrže nerve, tako da je bilo kakva eventualna intervencija u potpunosti bezbolna za bebu.

Šta kada pupak kod bebe krvari?

Kao što smo već rekli, nakon što je otpao pupak kod beba, pojava nekoliko kapi krvi na pupčanoj rani se smatra normalnom, a na peleni se može uočiti trag krvi. Ukoliko bebin pupak malo krvari možete to zaustaviti direktnim pritiskom na pupak čistom tkaninim, koji treba da traje oko 10 minuta. Ipak, ukoliko se krvarenje ponavlja obavezno konsultujte pedijatra.

Kako sprečiti rizik od infekcije?

Kako biste rizik od infekcije pupka kod vašeg novorođenčeta sveli na najmanju moguću meru, savetujemo da se pridržavate ovih nekoliko osnovnih saveta:

  • Pre svakog kontakta sa pupčanim patrljkom/pupčanom ranom pažljivo operite ruke.
  • Oblast oko pupčanog patrljaka i pupčanu ranu čistite isključivo u skladu sa uputstvima patronažne sestre ili pedijatra.
  • Ukoliko se u predelu pupčane rane pojavi vlaženje, konsultujte se sa patronažnom sestrom ili pedijatrom – nikako nemojte samostalno, bez prethodnih konsultacija nanositi bilo kakav preparat na bebin pupak.
  • Bebinu pelenu podvrnite tako da ne dodiruje pupčani patrljak, sve dok infekcija traje.
  • Izbegavajte da bebu oblačite u odeću koja će joj pritiskati ostatak pupčane vrpce.
  • Izbegavajte kupanje bebe u kadici ili bilo kakvo potapanje u vodu, odnosno kvašenje pupčanog patrljka sve dok infekcija ne prođe i dok pupčani patrljak ne otpadne. Umesto toga bebu kupajte polivanjem preko ruke ili brisanjem vlažnom pamučnom tkaninom.
  • Pupčani patrljak ne posipajte nikakvim talkom niti praškovima.
  • Nikako nemojte da pokušavate da sami uklonite pupčani patrljak, on će otpasti kada bude vreme za to.
  • Pažljivo pratite pojavu znakova moguće infekcije (crvenilo, otok ili iscedak u oblasti pupčanog patrljka).

Dok pupčani patrljak ne zaraste, treba da ga kontroliše patronažna sestra, a kada otpadne kontrola se vrši dok pupčana rana u potpunosti ne zaraste. S tim u vezi, neophodna je maksimalna posvećenost svih članova porodice, a najpre mame u prvim nedeljama detetovog života

Pupak kod beba je veoma specifičan i zbog toga je veoma važno da se vodi računa o njegovom pravilnom zarastanju. Ono što je najvažnije jeste da nemate strah od nege bebinog pupka i da tome pristupite sa nežnošću i odgovornošću. Za sve nedoumice možete da se konsultujete sa patronažnom sestrom ili pedijatrom.