Nega nepokretnih bolesnika nije nimalo laka. Bilo da se lice otežano i ograničeno kreće, ili je potpuno nepokretno, potrebna mu je posebna vrsta nege i pomoći. Kako članovi porodice neretko to ne mogu sami da rade, kako zbog obaveza, tako i zbog nedovoljne stručnosti, nega bolesnika u kući koju obavljaju profesionalci je ne samo značajna, već je i vrlo često neophodna.

Briga o nepokretnim osobama zahteva vreme i posvećenost u svakom trenutku, bilo da se radi o starijim licima ili mlađim osobama. Kako bi se nega nepokretnih vršila na pravi način, i kako bi se olakšala svakodnevica i pacijenta i onih koji o njemu brinu, postoji nekoliko stvari o kojima treba voditi računa. Šta sve nega nepokretnih lica podrazumeva, saznajte u nastavku teksta.

Kada je nega nepokretnih lica najbolje rešenje?

Nepokretne osobe su ljudi čija je pokretljivost ograničena ili potpuno nemoguća usled različitih bolesti, operacija ili povreda. Postoje osobe koje se mogu kretati uz pomoć hodalice ili invalidskih kolica, te je vrlo značajno informisati se o tome šta sve morate znati kada birate invalidska kolica ili druga pomagala koja mogu biti od velike pomoći nepokretnoj osobi ili osobi sa otežanim kretanjem.

Osobe kojima su potrebna ortopedska pomagala kako bi se kretali nisu u mogućnosti sami da ih koriste, pa uprkos tome što postoje električna invalidska kolica, nepokretnim licima je neophodna pomoć prilikom premeštanja iz kreveta u kolica, kako bi mogli sami da se služe njima.

Takođe, kućna nega starih lica je potrebna i osobama koje su zanemoćale od starosti, pa su njihove funkcije kretanje oslabljene, ili su u potpunosti vezani za postelju. Ljudima sa problemima ovog tipa otežano je kompletno funkcionisanje, pa im je potrebna pomoć oko trivijalnih stvari, kao što je hranjenje, briga o higijeni, uzimanje lekova, nabavke namirnica i lekova, poseta lekarima i mnoge druge svakodnevne aktivnosti.

Lična higijena nepokretnih bolesnika u kući i postelji

Nega nepokretnih bolesnika u kući iziskuje dosta pažnje i vremena. Prvo o čemu je neophodno voditi računa, svakako je nega o ličnoj higijeni nepokretne osobe. Naime, ukoliko se ona zapostavi, može doći do brojnih kožnih oboljenja, koja samo mogu  da otežaju brigu o bolesniku, ali i njegov život uopšte.

Kako nepokretne osobe nisu u mogućnosti da se sami kupaju, umivaju i idu u toalet, bolesnika bi trebalo umivati svako jutro, jer se time osvežava i sa njega odstranjuju nečistoće i znoj, koji često prouzrokuju neugodan miris. Takođe, redovnim pranjem i trljanjem kože, podstiče se bolja cirkulacija krvi.

Vrat, lice, zube, ruke, grudi, potpazušje i leđa do pojasa, potrebno je svakoga dana prati. Žene bi trebalo redovno da ispiraju i predeo polnih organa, jer je ta regija osetljiva i sklona infekcijama. Minimum jednom dnevno je potrebno kompletno okupati svakog nepokretnog pacijenta.

Bolesnici koji su stalno vezani za postelju, treba svakodnevno prati od glave do pete, ponekad čak i više puta dnevno, a u tome može biti od pomoći vlažan peškir. Redovno presvlačenje i menjanje posteljine ukoliko je pacijent vezan isključivo za krevet je obavezno raditi često.

Redovne vežbe kao deo nege nepokretnih lica

Kod pacijenata koji su vezani za postelju, neretko dolazi do kontrakture, odnosno kočenja zglobova, te to treba izbeći. Položaj bolesnika u postelji bi trebalo da bude u skladu sa mogućnostima samog pacijenta, a svkako da treba biti pažljiv kako ne bi došlo do različitih oštećenja kože, kao što su dekubitalne rane koje su česta pojava kod ležećih pacijenata.

Ležećim pacijentima najviše prija položaj fetusa, sa savijenim rukama i nogama, ali uprkos tome, osobe koje brinu o njima, moraju da ih podstiču da se pokreću koliko mogu, kako se ne bi ulenjile. Dovoljno je da se svakodnevno istežu koliko su u mogućnosti, da stežu antistres loptice na primer i rade slične vežbe.

Pacijent u kolicima za nepokretne sa devojkom u prirodiSvaki pokret koji nepokretna osoba napravi, mnogo znači, jer se na taj način čuva tonus mišića. Za osobe koje su vezane za postelju usled nepokretnosti, antidekubitni dušeci i jastuci su odlična prevencija protiv dekubitisa, stoga je vrlo značajno olakšati svakodnevni život pacijentu koliko god je moguće, kako se ne bi izazvalo još neko dodatno oboljenje.

Nega nepokretnih bolesnika i njihova ishrana

Nega nepokretnih lica svakako podrazumeva spremanje hrane, ali i samo hranjenje pacijenta. Vrlo je važno da pacijenti imaju raznovrsnu i pojačanu ishranu, s puno vitamina i minerala, kako se bi došlo do brojnih mogućih komplikacija.

Pojačana ishrana koja odgovara organizmu bolesnika pomaže im da očuvaju snagu, a takođe ubrzava zarastanje rana ako se pojave. Za nepokretna lica je najidealnije da imaju pet obroka dnevno, kako bi im metabolizam bio dovoljno brz, uprkos tome što se ne kreću.

Briga o nepokretnim osobama zahteva puno pažnje i strpljenja, te nije strano da porodice vrlo često angažuju stručnu pomoć kako bi pacijent dobio svu neophodnu negu. Kada je u pitanju nega nepokretnih bolesnika Beograd je grad koji pruža mogućnost angažovanja profesionalaca koji će o osobi sa onemogućenim kretanjem brinuti na visokom nivou.

Adekvatna nega nepokretnih lica je nužna kako bi im se olakšao i obezbedio dobar kvalitet života. Uz Eliksir tim koji vam je uvek na raspologanju za svako pitanje, nedoumicu i pomoć, odgovarajuća nega nepokrentih bolesnika je zagarantovana.