Medicinski aspirator, poznat i kao mašina za usisavanje, predstavlja medicinski uređaj koji se koristi za vađenje sluzi i drugih tečnosti, odnosno uklanjanje ispljuvka usled bolesti, kome ili nakon operacije. Aspiratori se koriste za oralnu nosnu ili trahealnu sukciju kod dece i odraslih.

Jedna vrsta aspiratora se uvek koristi tokom hirurških zahvata, jer većina hirurških procedura zahteva usisavanje da bi se uklonila krv i druga strana materija koja ometa hirurga pri operaciji i onemogućava čisto hirurško vidno polje.

Takođe, postoji i prenosni aspirator koji se koristi za upotrebu u ambulantama i domovima. Briga o pojedinim bolestima koje uključuju korišćenje aspiratora, uz ovaj aparat postaje mnogo lakša i sigurnija. Kod nas možete kupiti kvalitetan prenosni medicinski aspirator, a ako vas zanima čemu služi i kako se koristi ovaj aparat, saznajte u daljem tekstu.

Šta je zapravo medicinski aspirator?

Pored toga što je aspirator uređaj koji se vrlo često koristi u hitnoj i operativnoj sobi, prenosni medicinski aspirator je pogodan za negu pacijenata kako u bolničkom, tako i u kućnom okruženju. Ovaj uređaj je zbog svojih dimenzija vrlo lako transportovati, pa je veoma pogodan za upotrebu. Prenosni aspirator je nova generacija aparata za usisavanje bez masnoće.

Kada je u pitanju aspirator, ljudima je najpoznatiji aspirator za nos i vrlo je verovatno da su svi bar jednom u životu imali kontakt sa ovom vrstom aspiratora. Naime, postoji aspirator za nos za odrasle i aspirator za nos za bebe. Ovaj uređaj je vrlo pogodan za malu decu, jer se pomoću njega vadi sva nepotrebna sluz koja decu ometa i otežava im normalno disanje.

Kada se koristi medicinski aspirator?

Aspiratori se najčešće koriste u intenzivnoj nezi, nakon operacije. Ovaj aparat je namenjen pacijentima koji se oporavljaju nakon kome ili neke operacije. Ponekad se posle iscrpne hirurške intervencije koristi usisna drenaža pod kožom za ubrzavanje procesa zarastanja.

Medicinski aspirator mogu koristiti bebe starosti jedan mesec, i ljudi koji pate od oboljenja gornjih disajnih puteva, kao što su zapušen nos, alergije ili prehlada. Takođe, uređaj je namenjen i osobama koje su obolele od astme, bronhiolitisa ili bronhitisa. Iako su deo medicinske opreme u bolnicama, pojedini prenosni apsiratori su predviđeni i za upotrebu u domaćinstvu.

Lekari koriste aspirator prilikom operacijeKako se koristi medicinski aspirator i od čega se sastoji?

Aspirator je veoma lak i jednostavan za korišćenje. Postoje različite vrste aspiratora, pa se razlikuju prenosni aspiratori sa ili bez baterije, i hirurški aspiratori. Mobilni medicinski aspiratori su pogodni za kućno lečenje i imaju jasno obeležene dugmiće kojima se rukuje aspiratorom, tako da svako može da ovlada korišćenjem ovog aparata vrlo brzo i lako.

Neretko, aspiratori imaju mali ekran, na kojem se može pročitati svaka ljudska naredba aparatu. Velika prednost ovih aparata je nizak nivo buke, oko 65 decibela. Kako su uglavnom male veličine, aspiratori su laki za nošenje, pa se prenosni aspiratori mogu koristiti i tokom prevoza ukoliko ima potrebe za tim.

Takođe, ovi uređaji su optimalnih dimenzija, pa ne zauzimaju mnogo mesta i moguće je postaviti ih gde god da je potrebno, na komodu, sto, stolicu ili pod. Uređaj se sastoji od motora, creva za aspirator i sukcionog katetera.

Motor

Motor aparata je u osnovi mali kompresor. Njegova uloga je da pacijentu otvori disajne puteve, ali i da pokupi svu nepotrebnu tečnost iz celog organizma uz pomoć creva ili katetera. Ono što je velika prednost ovog uređaja je činjenica da motori aspiratora nisu bučni. Postoje mali aspiratori za nos za bebe i odrasle koji nemaju motor, već predstavljaju plastični vakuum aspirator, koji se koristi na sličan način kao nastavak creva od kućnog usisivača.

Crevo za aspirator

Svaki aspirator ima crevo za aspirator koje može biti različitih dužina i obima. Na taj način se jedan aspirator može koristiti za različite otvore kod pacijenta. Crevo je moguće savijati i veoma je lako za održavanje. Treba napomenuti da je potrebno redovno proveravati da li se nešto zaglavilo u crevu prilikom aspiracije, iako se vrlo retko dešava da se crevo zapuši, jer je crevo takvog materijala, da kroz njega klizi sva nepotrebna materija koja se isisava iz organizma.

Sukcioni kateteri

Medicinski aspiratori u svom sklopu imaju i sukcioni kateter, raznih veličina. On se koristi da omogući pristup respiratornom traktu radi uklanjanja sekrecije, što pacijentu pruža mogućnost normalnog disanja. Sukcioni kateter je meka PVC cevčica sa dva bočna otvora, koja je otporna na uvijanje i savijanje. Najpoznatiji je nazalni aspirator za bebe malih dimenzija, kojim se bebama izvlači sluz iz nosa, pa im se na taj način olakšava disanje

Kada su u pitanju medicinski aspiratori cene ovih uređaja su neznatne u poređenju sa tim koliko aspiratori pomažu ljudima i olakšavaju im život. Hirurški aspiratori su aspiratori većih dimenzija i koriste se isključivo za profesionalne medicinsko-hirurške potrebe.

Ukoliko se odlučite za prenosni medicinski aspirator, obavezno pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo. Takođe, ako je Vama ili nekoj Vašoj bliskoj osobi potreban jedan ovakav aparat, kod nas možete naći veoma kvalitetne aparate koji Vam mogu biti od velike pomoći, kao što su koncentrator kiseonika, aspiratori i CPAP uređaji, koji su veoma pogodni i za bolničko i za kućno lečenje.