Oštećenja i nepravilnosti u lokomotornom sistemu zahtevaju korišćenje tehničkih sprava, čija je osnovna funkcija vraćanje stabilnosti i mobilnosti telu. Navikavanje na ortopedska pomagala zahteva trud i strpljenje, a najlakši način da prevaziđete sve poteškoće i fazu navikavanja jeste da se detaljno upoznate sa namenom ovih pomagala i da pored sebe imate stručno lice koje vam može ukazati pomoć i olakšati proces korišćenja sprava.

Šta podrazumeva navikavanje na medicinska pomagala?

Svaki vid problema zahteva posetu lekaru, kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i upute za dalje lečenje. Zahvati i tretmani koje dobijete u bolnicama su ključni faktor vašeg oporavka, ali njihova delotvornost je najčešće uslovljena kućnom negom koja presudno utiče na poboljšanje vašeg stanja.

Kućna nega podrazumeva oporavak u vašem domu, uz posebne uslove i nove navike koje bi trebalo da uvrstite u svoju svakodnevnicu, kako bi čitav proces oporavka bio produktivan i efikasan.

U zavisnosti od vrste problema koji imate, kućna nega može da potraje kraći ili duži vremenski period. Bitno da se naoružate strpljenjem, jer je vrlo verovatno da ćete se tokom oporavka teže kretati, te da će vam biti neophodna pomoć drugih lica da biste obavljali neke osnovne funkcije.

U toku oporavka, svaki pokret je bitan, počevši od položaja bolesnika u krevetu, pa do toga koliko se osoba kreće i kojim tempom. Ovo može biti veoma frustrirajuće, naročito ukoliko ranije niste bili u sličnoj situaciji. Ipak, shvatite fazu oporavka kao krucijalnu za povratak u normalnu svakodnevnicu sa zdravim, ili bar oporavljenim telom.

Ortopedska pomagala – vrste i namena

Prema svojoj nameni, ortopedska pomagala se dele na proteze, ortoze, ortopedsku obuću, pomagala za bandažu i druga ortopedska pomagala poput štaka, štapova, uložaka i raznih vrsta hodalica.

Proteze su supstitut za određeni deo tela koji nedostaje, najčešće ud ili deo ekstremiteta. Namena im je da nedostatak nadoknade funkcionalno i estetski, tako da se osoba može kretati i služiti se određenim delom tela bez obzira na povredu ili problem koji je imala.

Ortoza spada u ortopedska pomagala koja služe da rasterete, podupru, stabilizuju, fiksiraju ili isprave određeni deo tela. U zavisnosti od dijagnoze koja je pacijentu postavljena, može mu biti prepisana korektivna ili stabilizaciona ortoza. Korektivna ortoza je namenjena lečenju i ispravljanju deformiteta, kao i zaustavljanju njihovog daljeg napretka. Stabilizacione ortoze služe za potporu određenom delu tela.

Ortopedska obuća je medicinska obuća, specijalno dizajnirana za pacijenta, prema njegovom otisku stopala. Koristi se kako bi ublažila ili potpuno otklonila deformitet stopala zbog kojeg pacijent ne može da nosi klasičnu, konfekcijsku obuću. Nošenje ovakve obuće prepisuju isključivo specijalista fizikalne medicine i ortoped, ili vaskularni hirurg.

Pomagala za bandažu se odnose na previjanje delova tela, primenu flastera i zavoja kako bi se kratkoročno postigli rezultati u oporavku ugroženog dela tela. Ostala ortopedska pomagala uključuju ortopedske uloške, štapove, štake, invalidska kolica i hodalice.

Medicinska pomoć u kući je uvek dobrodošla

Veliki broj pacijenata se samostalno, ili na preporuku lekara odlučuje za medicinsku pomoć u kući. Kućna nega je potrebna licima koja pate od hroničnih bolesti, onima koji se oporavljaju od bolničkog lečenja, ali najviše pacijentima koji moraju da uvedu u upotrebu ortopedska pomagala i da se pomoću njih kreću svakodnevno.

Prisustvo stručne osobe je izuzetno važno ako živite sami, ili vaši ukućani ne stižu da vam se posvete u dovoljnoj meri. U usluge koje pacijent dobija na ovaj način spada praćenje celokupnog stanja, previjenje rana, postoperativna rehabilitacija, vođenje brige o redovnom uzimanju lekova, asistencija pri rukovanju pomagalima za kretanje, preventivni rad sa pacijentom i njegovom porodicom i mnoge druge usluge.

Najveći benefit koji pacijenti dobijaju na ovaj način je psihofizička sigurnost i pouzdanost u smislu pravilne i adekvatne upotrebe lekova, sprava i pratećih aktivnosti neophodnih za oporavak.

Kada je u pitanju navikavanje na ortopedska pomagala Beograd ali i većina drugih mesta širom Srbije omogućavaju upražnjavanje fizikalnih terapija i nege u kućnim uslovima. Kako biste najlakše prošli kroz fazu oporavka i navikavanja na nove uslove, informišite se i zatražite usluge ustanova koje pružaju kućnu negu. Bićete u dobrim rukama, a što je najvažnije, možete biti sigurni da vaš oporavak teče na najbolji mogući način.