Presađivanje kose (transplatacija kose) sve je popularnija procedura, na koju se iz godine u godinu odlučuje sve veći broj ljudi. Kada je u pitanju presađivanje kose iskustva onih koji su prošli proceduru uglavnom vrlo pozitivno govore o njoj. Iako je transplatacija kose mnogo popularnija kod muške populacije, transplatacija se uspešno radi i damama, koje imaju potrebe i želje za njom.

Bilo da je gubljenje kose uzrokovano genetikom, godinama, ili kao posledica hormonalnih promena – presađivanje kose efikasno je rešenje da se taj gubitak u potpunosti nadoknadi. 

Istražili smo šta je to uopšte presađivanje kose, odnosno kako izgleda i kako se transplatacija kose radi, a sve o ovom estetskom poduhvatu i vama predstavljamo u nastavku teksta.

Šta je tačno presađivanje kose?

Najjednostavnije rečeno, transplatacija kose je procedura u kojoj plastični hirurg presađuje kosu sa mesta na kome ona postoji na mesto njenog gubitka. Najčešće, dlake koje presađuje hirurg uzima sa strane ili zadnje strane glave i “sadi ih” na sredinu temena.

Presađivanje kose vrši se u operacionoj sali pod lokalnom anestezijom. 

Ovaj zahvat postoji još od 1950ih godina prošlog veka, ali je, naravno, od perioda nastanka do danas značajno napredovao i razvio se.

Iako na tržištu postoji veliki broj suplemenata, kao i šampona, ulja i preparata koji mogu podstaći rast kose u manjoj ili većoj meri – presađivanje kose je jedino koje garantuje rezultate i u kome su rezultati vidljivi odmah. 

Ko su dobri kandidati za transplataciju kose?

Gubitak kose, čija posledica može biti i potpuna ćelavost, naziva se i alopercija. Najćešće od gubitka kose pate muškarci, a njen uzrok uglavnom je nasledni faktor, kao i hormonske promene i nervanoteža. 

Osim toga, na gubljenje kose mogu uticati i najrazličitija medicinska stanja, kao i medikamenti i terapije koje se koriste za lečenje kancera, artritisa, depresije, srčanih medicinskih problema, kao i visokog krvog pritiska. 

Na gubljenje kose utiču i način ishrane i stres

S obzirom na to da su muškarci oni koji se mnogo češće susreću sa gubitkom kose, ne čudi što su upravo sredovečni muškarci i najčešći kandidati za presađivanje kose. 

Evo ko su dobri kandidati za presađivanje kose:

 • Muškarci kojima opada kosa, odnosno muškarci koji ćelave,
 • Žene kojima se kosa proređuje, 
 • svako se suočava sa gubitkom kose,
 • svako ko ima dovoljno kose za transplataciju.

Transplatacija kose ne preporučuje se osobama koje: 

 • formiraju keloindne ožiljke nakon operaacije ili povrede,
 • koje nemaju dovoljno kose za presađivanje, 
 • kod kojih je gubitak kose nastao usled uzimanja lekova, kao što je hemoterapija. 

Kako izgleda transplatacija kose?

Pre nego što počnemo da opisujemo kako izgleda čitava procedura transplatacije dlaka, naglasićemo da postoje dve metode, odnosno dve vrste presađivanja kose. 

Pre nego što procedura transplatacije kose počne, u obe vrste presađivanja se podrazumeva prvobitni odlazak na pregled kod doktora koji je specijalizovan za transplataciju kose i estetsku hirurgiju generalno, te razgovor sa njim o tome kako će presađivanje kose da izgleda, koje su nuspojave, kao i kakve efekte transplatacije treba očekivati.

Iako će najbolji opis tehnika presađivanja dati stručni hirurg, po kratkim crtama ćemo vam i mi predstaviti ove procedure. 

DHT transpaltacija kose

DHT je skraćeno od direct hair tansplatation, što već dovoljno govori o tome kako izgleda ova tehnika presađivanja kose

Metoda daje izvađenoj dlaci najveće šanse za preživljavanje, jer se dlaka odmah po vađenju drži izvan tela u najkraćem mogućem roku, dok se ne presadi na željeno mesto. Dakle, “iščupana” dlaka se što pre presađuje uz DHT transplataciju. 

Za postupak se koriste specijalizovani patentirani implanti koji ugrađuju kosu pomoću tehnologije „No root touch“. Tako se mehanička oštećenja smanjuju. 

Nakon presađivanja nema ožiljaka, ni bola, a izgled je prirodan.

AHT transplatacija kose  

AHT metod presađivanja kose nastao je usavršavanjem FUE metode, a kasnije i DHI metode, kao i praćenjem najnovijih trendova i dostignuća u ovoj sferi. 

AHT tehnika transplatacije kose je poptuno bezbolna i to je njena najveća prednost. Osim toga, ona pruža prirodne rezultate i ne ostavlja nikakve ožiljke nakon transplatacije.

FUE tehnika koju smo pomenuli, za razliku od AHT bila je prilično bolna za pacijenta, a otoci, nošenje konca i neprirodan izgled su uvek bili sastavni deo rezultata ovog zahvata. 

Ova tehnika presađivanja vrši se uz specijalnu pincetu koja omogućava uspešno čupanje dlaka iz korena, a istovremeno sa sobom to ne ostavlja nikakvo oštećenje. Folikul se posle vađenja odlaže ili odmah ubacuje u implantor, a to najviše zavisi od tipa kože i obima intervencije.

Oporavak nakon presađivanja kose

Najčešće oporavak od transplatacije kose traje svega nekoliko dana, a to koliko će trajati, najviše zavisi od obima i intenziteta presađivanja. Pacijent je najčešće slobodan da ide kući već istog dana nakon zahvata.

Bol je najveća “posledica” zahvata, ali on je najčešće slabog intenziteta. Hirurg nakon zahvata pacijentu može prepisati tablete protiv bolova, antibiotike koji će preventivno sprečiti potencijalnu infekciju, antiinflamatorne lekove, a možda i lekove koji će stimulisati rast kose. 

Hirurg će dati najpreciznije upute o tome kako pacijent treba da se ponaša tokom oporavka, a verovatno će preporučiti sledeće stvari:

 • Kosa se pere tek nakon nekoliko dana od operacije, najbolje što blažim šamponima,
 • Već nakon tri dana trebalo bi da pacijent može da se vrati redovnim aktivnostima, 
 • Trebalo bi izbegavati fizičke aktivnosti nekoliko nedelja,
 • Ne bi trebalo nositi kape, kačkete, rajfove, šnale ili marame na glavi određeni period.

Svakako, oporavak nakon ovog zahvata nije zahtevan ni dug, a nema potrebe ni za odlaskom u lekovite banje, kao što je to slučaj posle nekih hirurških zahvata. 

Muškarac koji češlja svoju braon kosuKakvi su efekti transplatacije kose?

Kada je u pitanju presađivanje kose iskustva su najčešće vrlo pozitivna. 

Nema sumnje da je ovo najefikasniji i najbrži način rešavanja estetskog problema gubitka ili proređivanja kose. Evo koji su efekti transplatacije, odnosno činjenice koje govore o tome kako će se u budućnosti ponašati presađena kosa:

 • Od 10% do 80% presađene kose će u potpunosti izrasti i oporaviti se u narednih tri do četiri meseca, 
 • Kao i druga kosa, i kosa koje je presađena će se proređivati vremenom.

Transplatacija kose se ne preporučuje svakome, ona će imati najbolje efekte kod ljudi koji pate od prirodnim putem izazvanog gubitka kose i kod pojedinaca koji imaju dosta dlake za presađivanje.

Rezultati transplatacije u estetskom smislu mogu biti raznoliki. Kao i za svaki estetski ili medicinski poduhvat, i za presađivanje kose se preporučuje odabir hirurga što bolje reputacija i opsežno istraživanje o iskustvima prethodnih pacijenata

Nema sumnje da rezultati ovog estetskog zahvata mogu pozitivno uticati na samopouzdanje pacijenta koji se na njega odlučio, te se preporučuje da ga svako ko ima problem sa gubitkom kose uzme u obzir.