Bez obzira na to koliko lepo izgledate, loše držanje tela se ne možete sakriti. Ne samo da povijena leđa doprinose skrnavljenu sveukupne vizuelne slike o vama, već u značajnoj meri utiču, kako na fizičko, tako i na psihičko stanje pacijenta.

Povijena leđa zadaju bol, koja neretko ume da bude konstantna, da poprima akutna obeležja i znatno narušava naše svakodnevno funkcionisanje. Od bola u kičmi koji je prouzrokovan lošom posturom počinju da bole i ruke, da trnu prsti, klecaju kolena ili se javlja karakterističan osećaj “žarenja” u stopalima.

Takođe treba imati u vidu da loše držanje nije samo estetski neprivlačno, nego utiče i na zdravlje unutrašnjih organa tako da vas pravilno držanje tela može spasiti od problema sa proširenjem abdomena, lošom probavom i varenjem, nepravilnim disanjem, od loše cirkulacije, a na kraju i od kardiovaskularnih smetnji.

Loše držanje tela kod dece – prvi znaci i kako sa njima?

Loše držanje tela najčešće pogađa decu ranog školskog uzrasta, usled promena navika i inkorporiranja obaveza oko nošenja školskog ranca, učenja i pisanja zadataka u sedećem položaju. 

Ukoliko se na vreme deci ne ukaže na loše držanje tela i ne upute se na vežbe za pravilno držanje tela –  problem se produbljuje tokom odrastanja, gde se kičma i nervi prilagođavaju novim navikama i krive se sve više.

Kako bi dete imalo pravilan rast i razvoj, važno je loše držanje tela uočiti već u ranom uzrastu, a njegovu posturu možemo posmatrati i kada dete stoji, sedi ili dok se kreće. Ukoliko na vreme ne registrujemo loše držanje tela, vremenom može doći do razvoja strukturnih ili statičkih deformiteta, koje je kasnije teže korigovati određenim vežbama.

Zato su sistematski pregledi dece do školskog uzrasta u službi ranog otkrivanja urođenih i stečenih promena u razvoju, dragoceni, jer ono što roditeljskom oku, ili oku vaspitača možda promakne – stručnjaku neće. 

Koji su to prve i najčešće promene na kičmenom stubu deteta a zahtevaju automatsku prmenu vežbi?

 • Kifoza (krivljenje kičme unapred),
 • Skolioza (bočno krivljenje kičme),
 • “Ravna leđa” (kada se ne uočavaju krivine kičmenog stuba),
 • Ravna stopala i sl.

Loše držanje tela i zdravstvene malformacije

Kada svoje telo držimo u idealnom položaju, ono od organa i mišića zahteva optimalan rad, što poboljšava vašu snagu i učinak, bilo da ste profesionalni sportista, ili se samo trudite da budete u dobroj formi.

Loše držanje tela kod žena kao čest problem ima inklinaciju karlice – položaj u kojem je karlica, odnosno zadnjica, previše gurnuta unazad, dok su prsa previše izbočena unapred. Ovo rezultira preterano zakrivljenom kičmom u lumbalnom delu i vrlo je loše držanje tela. 

Određena zanimanja takođe mogu biti “krivci” i polazna tačka za loše držanje tela. 

Zbog prirode svog posla, stomatolozi i frizeri više opterećuju dominantnu stranu tela (najčešće desnu) i time stvaraju nesimetrično držanje leve i desne strane tela.

Devojka savijenih leđaKako poboljšati držanje tela?

Jesu li i vas stalno opominjali da ispravite leđa?

Pravilno držanje tela nije nešto što se “potroši”, a loše držanje tela nas ne sustiže odjednom i nije plod naših godina – kao što nije ni nešto što se lako da ispraviti. Potrebno je vreme da se priviknemo na pravilno držanje tela i  da se postura popravi, a mi na kraju i da se oslobodimo bolova u kičmi.

Iako se niste na vreme pridržavali saveta roditelja ili prijatelja o tome da hodate ispravljeni, ne brinite – i dalje ste u mogućnosti da uz nekoliko saveta i obaveznih promna u dnevnoj rutini i navikama, dođete do pravilne figure i bezbolnog hoda, sedenja ili ležanja.

Saveti za pravilno držanje tela – vežbe kao prioritet

Za pravilno držanje tela najbitnije je usvojiti pravila o “ispravnom” položaju leđa, nivelaciji zadnjice odnosno karlice, grudnog koša i ramena. Ovi pokreti se najbolje uvežbavaju uz superviziju stručnih lica, fizijatara i fizioterapeuta koji pomažu obolelima da unaprede svoje fizičko stanje i time preduprede devijacije i povrede glave, kičme (pršljenova), nervnog i disajnog sistema.

Vežbe za pravilno držanje tela mogu se izvoditi i u kućnim uslovima. Najbolje je da i tada imate asistenciju fizioterapeuta, naročito ako se radi o osobi koja je starija ili ozbiljnije povređena i ima poteškoće pri prvaljenju pokreta.

Fizioterapeut može najbliže da proceni zdravstveno stanje pacijenta, rajno da prati napredak, prilagodi program vežbanja u skladu sa tim napretkom i da pomogne pacijentu da se osamostali i pravilno da koristi pomagala ili, u najboljem slučaju – svoje udove.

Kako izgleda pravilno držanje tela? 

 1. Kada su kosti i zglobovi u liniji tako da se mišići mogu pravilno koristiti.
 2. Kada kičma ima svoje tri normalne krivine, i one se lako mogu uočiti/napipati.
 3. Kada se ligamenti koji drže kičmu zajedno ne naglašavaju – nisu naduveni ili izdignuti.
 4. Kada se dete ili odrasla osoba ne umara brzo i ne žali u bol u ledjima, rebrima ili drugim organima koje održavaju mišići.

Najlakše vežbe za popravljanje posture

Da bismo imali dobar stav i pravilno držanje tela, kao i da bi nas zaobišli svi oni prioblemi koje nepravilno držanje tela sa sobom nosi, najvažnije je izgraditi (i održavati) jake i fleksibilne mišiće – posebno sa obe strane kičme. Znači, adekvatna i konstantna fizička aktivnost (sport, teretana, plivanje, džoging…) “napumpaće” mišiće i držati kosti u ravnoteži dok sedite na stolici ili stojite.

Koje su najbolje vežbe za pravilno držanje tela?

 1. Joga – odličan način da postignete pravilno držanje tela jesu časovi joge, uz istezanje i jačanje muskulature na ekstremitetima i leđima.
 2. Lezite na stomak, licem nadole. Polako podignite gornji deo tela toliko visoko koliko možete. Ruke treba fiksirati na kukovima. Zadržite se u ovom položaju, koji aktivira najveći broj mišića sve dok ne osetite napetost. Uradite 10 ponavljanja.

Ako ovu vežbu budete radili svakodnevno, konstantno povećavajući broj ponavljanja, vaša leđa će se ispraviti veoma brzo.

 1. Teretana – barem mesec dana u teretani (najbolje uz pomoć trenera) i sa tegovima ojačaće vam muskulaturu nogu, ruku, ali najviše leđa i zadnjice. Vežbe poput mrtvog/rumunskog dizanja, hiperekstenzija, veslanja i sl. za kratko vreme je učiniti čudo za vašu posturu.

Šta još može da pomogne?

 1. “Izdužite” kičmu – Napravite raskorak u pirini ramena i podignite ruke uvis. Zamislite da vas neko tako vuče nagore, ali vodite računa da se ne odižete na prste. Zadržite se tako oko 5 sekundi, opustite mišiće ruku pa ponovite još dva puta.
 2. Podupiranje donjih leđa – Zarolajte peškir i stavite ga između vas ili sedišta u automobilu. Tako ćete smanjiti refleksnu potrebu da se pogrbite dok sedite.
 3. Menjajte položaj dok stojite, sedite ili spavate – Umesto da se naslonite na stolicu, sedite na ivicu, tako da leđa ne dohvataju naslon. Takođe, kad ležite na boku, stavite jastuk između kolena. I spavanje u pravom položaju može popraviti držanje i tokom dana.

Kad se zadubite u posao i prestanete da razmišljate o pravilnom držanju, situacija se lako pogorša i eto vas ponovo sa istom greškom. Postavite alarm na mobilnom telefonu ili računaru tako da vas svakih sat vremena podseti da se ispravite.

Neblagovoremeno lečenje loše posture izaziva brojna i teža oboljenja skeletnog sastava i unutrašnjih organa, a neadekvatan pristup vežbama može nas dovesti u “začarani krug” kada su u pitanju recidivi kod promena na inervaciji ligamenata, tetiva i mišića.

Obratite pažnju na svoje potomstvo, ili iskoristite pomoć ogledala kada se sledeće jutro budete pripremali za polazak na posao. Možda baš u tom odrazu primetite udubljeniji lumabalni deo ili istaknutiji vratni pršljen. Sve je u redu – sve što na vreme primetimo, možemo i da menjamo, a zdravlju treba posvetiti naročitu brigu i pažnju, kako bi nas ono dugo i pouzdano služilo.