Veliki potencijal srpskog turizma predstavljaju lekovite banje Srbije koje obiluju izvorima mineralne vode, kako hladne, tako i tople. Lekoviti gas i lekovito blato upotpunjuju banjsko bogatstvo zemlje, pa gotovo da nema indikacije koju neka od banja uspešno ne tretira.

Blagodeti banja poznate su od davnina, a sve banje Srbije se izdvajaju kao odličan izbor za lečenje najrazličitijih bolesti, pa tako razlikujemo banje za lečenje reume i kostiju, za bolesti kičme, banje u Srbiji za srčane bolesnike i mnoge druge banje Srbije.

Ono što je velika prednost danas je činjenica da postoji sanitetski prevoz pacijenata koji nisu u mogućnosti da se sami prevezu do banje radi lečenja. On se može omogućiti za bilo koji tip pacijenta, u bilo koji deo države i do bilo koje lekovite banje u Srbiji. U daljem tekstu pročitajte koje su to najpoznatije banje Srbije za lečenje i po čemu su posebne.

Selters banja – najpoznatija banja u okolini Beograda

Banja Selters se nalazi u Mladenovcu i predstavlja pravu oazu čistog vazduha, iako se nalazi na samo pedesetak kilometara od glavnog grada. Davne 1893. godine, na teritoriji današnje banje iskopan je prvi bunar sa toplom i slanom vodom. Tada se utvrdila sličnost sa lekovitim banjama u Nemačkoj, Češkoj i Francuskoj.

Od početka svog postojanja, kada su u pitanju banje u Srbiji za reumatska oboljenja, banja Selters se izdvaja kao vodeća. Odlično opremljena, namenjena svima koji žele da se sklone od gradske gužve i leče problem sa reumom, kostima, kičmom.

Banja raspolaže kabinetima za elektrodijagnostiku, laboratoriju i rendgen dijagnostiku, osteodenzitometriju i ima specijalizovan kadar za lečenje neuroloških, ortopedsko-traumatoloških i reumatoloških pacijenata, kao i odeljenje za dečiju rehabilitaciju.

U Selters banji se za lečenje primenjuju najrazličitije terapije, od hidro terapije, preko elektro i fizikalne terapije, do inhalacione koja je namenjena za lečenje hroničnih oboljenja disajnih organa. Danas, banja ima i Wellnes i Spa centar.

Kada su u pitanju lekovite banje u Srbiji blizu Beograda, nema sumnje da se Selters banja izdvaja, što zbog svog sadržaja, što zbog mogućnosti brzog transporta svih pacijenata iz glavnog grada i medicinskih ustanova Beograda.

Vrnjačka banja – kraljica banjskog turizma u Srbiji

Mnoge banje u Srbiji sa termalnom vodom privlače turiste iz cele Evrope, jer svojom odličnom ponudom, ali i magičnom prirodom pružaju baš ono što je potrebno svim pacijentima koji imaju problem sa reumom, kostima i kičmom.

Upravo takva je Vrnjačka banja koja se, pored festivala tokom letnje sezone koji privlači veliki broj turista, izdvaja kao najveće i najpoznatije lečilište u Srbiji koje se može pohvaliti sa čak sedam fenomenalnih izvora.

Četiri izvora se koriste za banjske terapije – Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Poznata “Voda Vrnjci” vuče korene sa izvora Vrnjačke banje, pa je otuda i dobila ime. Kada su u pitanju banje u Srbiji sa toplom vodom, Vrnjačka banja je odličan izbor, budući da je voda sa izvora Topla voda lečila ljude još u antičko vreme zbog svog lekovitog sastava i toplote.

Voda sa ovog izvora je specifična po svojoj temperaturi, jer je identična temperaturi ljudskog tela, te se ovaj izvor svrstava u homeoterme, a samu banju u termalne banje Srbije. U Vrnjačkoj banji, specijalna bolnica “Merkur” koja je savremeno opremljena, vođena obučenim medicinskim kadrom, predstavlja centralno lečilište banje.

Kada su u pitanju banje sa termalnom vodom, Vrnjačka banja je odličan izbor za sve pacijente kojima je potrebno lečenje bolesti organa za varenje, šećerne bolesti i bolesti koštano-zglobnog sistema. Takođe, i ova banja, kao mnoge banje Srbije, nudi posebne usluge nege nepokretnih lica.

Prolom banja za lečenje problema sa varenjem

Kada su u pitanju najpoznatije banje u Srbiji koje se nalaze na jugu države, Prolom banja je odlična za lečenje problema sa varenjem. Ova lekovita banja je smeštena na obroncima planine Radan, a svoj status banje Prolom je dobio tek 1977. godine, pa se ubraja u mlađe banje Srbije.

Mineralna voda na teritoriji banje izvire vekovima unazad, pa je ova banja postala poznata po flaširanoj vodi Prolom. Prirodnu mineralnu vodu karakteriše visoka alkalnost koja povoljno deluje kod bolesti bubrega, posebno peska i kamena. Takođe, voda ove lekovite banje Srbije smanjuje želudačnu kiselinu, pa je Prolom voda vrlo zdrava pijaća voda koja se preporučuje svima.

Za lečenje u banji se koristi i lekovito blato koje nastaje mešanjem zemlje visoke mineralne vrednosti sa Prolom vodom, pa je banja dobra i za lečenje reumatskih bolesti, jer blato vrlo prijatno deluje na same kosti kod ljudi.

Sve što mineralne banje u Srbiji imaju, nalazi se i u Prolom banji – komples hotela Radan koji je u sebi objedinio smeštaj u udobnim sobama, savremene medicinske i Wellnes tretmane, sadržaje za rekreaciju, zabavu i različite izlete u neposrednoj okolini.

Banja Vrujci – narodna lekovita banja Srbije

Nedaleko od glavnog grada, u sastavu Kolubarskog okruga, smeštena je banja Vrujci, koja je naziv dobila po temperaturi vode koja je tokom čitave godine ista i koja se kreće oko 28 stepeni.

U sklopu ove lekovite banje u Srbiji nalaze se najčistiji bazeni, jer se svakodnevno prazne i pune mineralnom vodom koja obilato izvire. Kada su u pitanju banje za reumu, očna oboljenja, kožne bolesti, malokrvnost, povišeni krvni pritisak – banja Vrujci je jedna od vodećih.

U ovoj banji, lekovito blato je ljubičaste boje i deo je mnogih terapija koje se ovde sprovode. Blato se primenjuje raznoliko, pa se može koristiti i za telo i za lice, a mnogi ga koristi na licu mesta ili ga nose kućama.

Još od 1931. godine, meštani okolnih sela su koristili lekovito blato jer su ustanovili da pomaže u lečenju raznih reumatskih oboljenja, išijasa, kožnih bolesti, proširenih vena… Kao i brojne lekovite banje u Srbiji, i banja Vrujci svojim posetiocima nudi sve što im je potrebno za odmor, relaksaciju i lečenje po najvišim standardima.

Sokobanja – najposećenija lekovita banja u Srbiji

Kada su u pitanju najposećenije lekovite banje Srbije, Sokobanja je definitivno jedna od vodećih, ako ne i prva. Nalazi se ispod planine Ozren, udaljena svega oko tridesetak kilometara od Aleksinca.

U neposrednoj blizini banje se nalazi Bovansko jezero, koje je poznato srpsko izletište i vikend naselje. Ono što banju izdvaja je šest izvora lekovite i tople mineralne vode koja dostiže temperaturu i do 52 stepena.

Sve termalne banje u Srbiji, uključujući i Sokobanju, pogodne su za lečenje astme, anemije i različite ortopedske probleme, pa je ova banja odlična za navikavanje na ortopedska pomogala i učenje kako se ona koriste. Ono što krasi samu banju su izletišta oko nje – Lepterija, Soko Grad, Sesalačka pećina, Vrmdžansko jezero, Vrelo Moravice.

Takođe, pored lekovitog svojstva, Sokobanja je bogata sadržajem za sve uzraste, od čega je akva park Podina najzanimljiviji najmlađima. Popularna je i plaža Župan koja se nalazi na obali reke Moravica.

U lekovite banje Srbije, građani najviše odlaze zbog kardiovaskularnih, ortopedskih i reumatskih problema, međutim ima i onih koji leče štitnu žlezdu, bubrege, sterilitet, ekcem… Po broju pojava termomineralnih voda i njihovoj raznovrsnosti, Srbija je, srazmerno svojoj površini, najbogatija na Balkanu i u Evropi, pa je popularno nazivaju i “zemljom banja”.

Adekvatno lečenje je nužno kako bi se svi ljudi koji pate od određenih bolesti izlečili i olakšali sebi život. Uz Eliksir tim, koji vam je uvek na raspolaganju, olakšan vam je prevoz do željene lekovite banje u Srbiji, pa je na vama samo da odaberete onu banju koja odgovara svim vašim potrebama i iskoristite sve njene potencijale za što brži oporavak i ozdravljenje.