Svaka žena je svesna da prilikom porođaja mora da “istrpi” bolove koji najčešće označavaju da je beba spremna da dođe na svet. Tokom tih devet meseci, sve buduće mame se pripremaju i uvežbavaju disanje, mentalnu snagu i koncentraciju kojom će odagnati bol.

Kontrakcije su neminovnost tokom svake trudnoće, bilo da je ona u petom ili devetom mesecu, i označava smenjivanje različitih procesa kroz koje prolazi plod, ali i unutrašnji organi majke. Međutim, postoji više vrsta kontrakcija ali razlika između njih neretko ume da bude teško razumljiva.

Kako izgledaju kontrakcije u trudnoći?

Kada je u pitanju stanje kao što je trudnoća kontrakcije su normalna pojava i potiču od toga što materica, kao jedan mišić koji tokom sadržavanja ploda unutar svojih zidova, menja oblik (izdužuje se i širi).

Kontrakcije mogu biti umerene, blage i jake (pre porođaja), a bezopasne su, čak i poželjne – jer pomažu bebi da zauzme položaj koji joj najviše odgovara (kako se porođaj bliži, i beba se sve više približava karlici).

Koliko su kontrakcije bolne i učestale zavisi od trudnice do trudnice. Kod nekih žena, javljaju se svega nekoliko puta u danu, dok kod drugih trudnica taj broj može da bude drastično veći. 

Ako niste sigurni šta izaziva kontrakcije u trudnoći, a sa bebom je sve u redu – obratite pažnju na stresne situacije i umor. Oni mogu u velikoj meri uticati na pojavu kontrakcija, dok je oko 6. meseca sasvim normalno očekivati njihovo svakodnevno javljanje.

Kontrakcije u ranoj trudnoći

Najranije što možete očekivati početak kontrakcija je oko trećeg meseca trudnoće (u prvom trimestru). Iako kontrakcije materice u ranoj trudnoći nisu ni za kakvu uzbunu, ukoliko traju duže od 60 sekundu – treba se obratiti lekaru jer on će najbolje utvrditi razlog kontrakcije i da li vam je potrebno mirovanje.

Ako je početak kontrakcija u ranoj trudnoći nepravilan i javlja se samo nekoliko puta dnevno bez povećanja intenziteta i uzrokuju samo stezanje stomaka bez bolova u leđima, obično se radi o tzv. “lažnim trudovima”.

Ukoliko su kontrakcije veoma kratke, skoro bezbolne (ili bola nema) možete slobodno i bezbrižno uživati u vašoj trudnoći. Međutim, ukoliko se javi (blago ili ozbiljnije) krvarenje kao i snažan bol – nemojte paničiti i posetite lekara.

Ozbiljnije kontrakcije na početku trudnoće mogu dovesti i do spontanog pobačaja, tako da se strogo pridržavajte saveta vaših lekara. Kao terapiju tokom tog perioda, njaverovatnije ćete dobiti utrogestan – koji služi kao pomoć za održavanje trudnoće.

Braxton Hicks kontrakcije

Braxton Hicks kontrakcije su sporadične kontrakcije koje se mogu javljati i u vrlo ranoj trudnoći, ali se najčešće javljaju tek u drugom, odnosno trećem trimestru trudnoće. Takve kontrakcije nisu redovne, traju oko jedan minut i obično nisu bolne, već uzrokuju blažu nelagodnost.

Dobile su naziv po engleskom lekaru Johnu Braxtonu Hicksu koji je 1872. primetio da puno žena oseća kontrakcije materice pre samog početka porođaja. 

Smatra se da Braxton Hicksove kontrakcije pomažu telu u pripremi za porođaj, ali ne moraju uticati na skraćenje vrata materice. Ne osećaju ih sve trudnice tokom trudnoće, dok ih neke osećaju svakodnevno, kroz više nedelja.

Kontrakcije u 6. i 7. mesecu trudnoće

Kada se materica puno puta uveća, što je već oko 6. meseca, kontrakcije možete osetiti i to bez da morate da položite ruku na stomak – kao što ste u ranijim mesecima to činile. 

I beba se tokom kontrakcija u ovom periodu trudnoće pomera, ali joj grčenje materice ne smeta jer je zaštićena plodovom vodom koja sprečava delovanje pritiska.

Ukoliko su te kontrakcije retke, kratkotrajne i bezbolne onda nema mesta brizi. Pokušajte da na njih gledate kao na neku vrstu vežbe, kojom beba “trenira” dolazak u pravilan, vertikalni, položaj glavom na dole – za lakši izlazak.

Normalne kontrakcije joj omogućavaju da sve više približava glavu koštanom delu karlice i grliću materice koji se nalaze, otprilike, na istoj visini. Ako se neposredno pre početka porođaja glava bebe dobro postavi u odnosu na porođajni kanal i na koštani prolaz, verovatno će se čitav porođaj odvijati jednostavno.

Ukoliko opisane kontrakcije počnu da se javljaju češće, treba obratit pažnju na spoljašnje faktore koji nepovoljno deluju na trudnicu (stres, putovanje, posao…), i obavezno se treba obratiti lekaru – koji će ustanoviti zatvorenost i stanje grlića materice.

Kontrakcije pred porođaj

Na početku porođaja uobičajene su tri do četiri kontrakcije u 10 minuta. Potom, u takozvanom drugom porođajnom dobu i po pet trudova u 10 minuta. 

Normalni porođaj karakterišu pravilne, to jest koordinirane kontrakcije materice koje lako i efikasno šire grlić. Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj u prvorotkinje traje oko 12 sati, a kod višerotkinje od pet do osam sati.

Tipičan razlog za pojavu kontrakcija je priprema materice i karlice (pa i same žene) za čin porođaja. Kontrakcije materice pred porođaj u početku osećamo kao blage bolove ili napetost u donjem delu stomaka. Tada buduće majke prvo pokušavaju da utvrde da li su kontrakcije prave ili lažne.

Kako izgledaju lažne kontrakcije?

Lažne kontrakcije u trudnoći je najlakše prepoznati jer su vrlo kratkotrajne i nemaju kontinuirano javljanje. Mogu se javiti i kao bol (malo jači pritisak) u lumbalnom delu kičme, ali svakako ne predstavljaju razlog zbog kog bise se uputili u porodilište.

Lažne kontrakcije simptomi i značenje

Lažne kontrakcije u trudnoći ili lažne kontrakcije pred porođaj se javljaju najčešće zbog bebinog položaja u materici. Beba pokušava da pronađe adekvatan i njoj zgodan položaj pred sam “izlazak” u spoljašnji svet. Naučite da uz nekoliko jasnih pokazatelja razlikujete lažne kontrakcije:

Vremenski intervali u kojima se javljaju nisu pravilni.

 • Intenzitet se vremenom ne pojačava.
 • Nisu bolne niti neprijatne.
 • Osećaju se samo u donjem stomaku.
 • Promena položaja može potpuno da ih zaustavi.
 • Prave kontrakcije pred porođaj

Kada možete da budete sigurni da je vreme da krenete put bolnice? Kada grčenje materice postane kontinuirano, odnosno kada počne da se javlja na svakih 10 minuta pa na 5 minuta, a stepen bola postaje sve veći – jasno je da su u pitanju prave kontrakcije, tj. kontrakcije za porođaj koje nagoveštavaju da je beba spremna da se rodi

Ispratite još neke od sledećih pokazatelja koji će vam pokazati kako prepoznati kontrakcije pred porođaj:

 • Javljaju se u pravilnim vremenskim intervalima, koji se vremenom skraćuju.
 • Intenzitet je sve jači, sve su neprijatnije kako vreme odmiče.
 • Traju 40 do 60 sekundi.
 • Ne prestaju bez obzira na promenu položaja ili aktivnosti.
 • Osećaju se u donjem stomaku, gornjem stomaku, krstima, ili se iz krsta šire ka donjem stomaku.
 • Nekada su praćene dijarejom, pa mogu da liče na probavne smetnje.
 • Dolazi do ispadanja krvavo-sluzavog čepa.
 • Praćene su prskanjem vodenjaka.

Kako olakšati kontrakcije?

Iako je kontrakcije nemoguće zaustaviti, postoji nekoliko trikova kojima možete ublažiti bolove i olakšati sav stres kroz koji prolazi vaše telo tokom porođaja. Neka od osnovnih pravila koja će vam biti od velike pomoći su:

 • Nemojte mirovati. Kontrakcije ne treba preležati ili provesti u sedećem položaju. Najbolje i za vas i za vašu bebu je da tokom kontrakcija šetate, koliko vam to bolovi dozvoljavaju, naravno.
 • Ukoliko morate da prilegnete kada vas zadese kontrakcije – topla kupka (ili tuš) će vas opustiti i psihički i fizički. Međutim, u vodi ne treba ostati predugo, te sami procenite koliko vam je vremena dovoljno da se opustite.
 • Trudite se da vam leđa budu uvek prava tokom kontrakcija. Što su kontrakcije jače, znači da se beba spušta sve niže ka karlici i ne treba joj otežavati put menjanjem položaja ili savijanjem unapred kako biste olakšale bol.
 • Olakšajte bol disanjem. Ponavljanje dubokog udaha i laganog izdisaja uvežbavamo da se koncentrišemo na disanje i stavimo bol u drugi plan. 

Šta podrazumeva priprema za porođaj?

Sa pripremama za porođaj u vidu čitanja knjiga o tehnikama rađanja, sredstvima za smanjivanje bola i dr. oblicima samopomoći, možete početi već posle trećeg meseca. Kasnije, kada trudnoća postane ozbiljnija, a vas počne da hvata panika – idealno je krenuti na časove vežbi i opuštanja za trudnice.

Savetovaliste i priprema za porođaj u prostorijama Eliksir zdrastvenog centra, podrazumeva detaljno upoznavanje sa samim “drugim stanjem” tj. stanjem trudnoće, kao i sa neizostavnim mehanizmom porođaja i bezbednog donošenja bebe na svet

Kao što se to čini i u našoj ordinaciji, uvek spreman i profesionalan tim vrši psiho-fizičku pripremu trudnica u ordinacijama. Svaka poseta praćena je učešćem profesionalnih akušera koji svojim znanjima i zalaganjem pomažu trudnici da shvati da porođaj nije “bauk”.

Nakon porođaja, kažu, sve brige i bolovi nestaju, ali se nemojte previše pouzdati u iskustva sestara, tetki ili komšinica. Svaki porođaj je, baš kao i sama trudnoća, potpuno individualno iskustvo koje najveći postotak žena čeka barem jednom u životu. Prepustite se, vodite računa o svom zdravlju i pratite svoju trudnoću.