Priprema za porođaj zahteva fizičku, ali i mentalnu pripremljenost. U današnje vreme, kada su sve informacije na dohvat ruke, bilo bi neodgovorno ne pristupiti svim izvorima znanja koje će uticati na to da trudnoća i porođaj prođu u najboljem redu. Buduća mama i tata moraju skladno da rade na novom zadatku i da mu pristupe odgovorno i pažljivo.

Uloga roditeljstva je zasigurno najlepša u životu svakog pojedinca, ali činjenica je da se život značajno menja već od prvih nedelja trudnoće. Da biste na dan porođaja bili pribrani (koliko to situacija dozvoljava), neophodno je da se prethodno valjano pripremite, a za to ima pregršt načina. U nastavku teksta saznajte koliko je bitna priprema za porođaj i kako se pripremiti za porođaj na adekvatan način.

Šta podrazumeva psihofizička priprema trudnica za porođaj?

Psihofizička priprema trudnica za porođaj podrazumeva fizičke vežbe koje se odnose na jačanje grupe mišića odgovornih za ististkivanje bebe, tehnike napinjanja, tehnike relaksacije i obaveznih vežbi disanja. Priprema trudnice za porođaj treba da počne između 24. i 26. nedelje trudnoće kako bi bilo dovoljno vremena da buduća majka savlada tehnike uslovnog refleksa koji će na pojavu kontrakcije reagovati disanjem, a ne grčenjem.

Glavni problem sa grčenjem je što ga uslovljava stres koji finalno rezultira značajno većim bolom. Vežbe disanja su osnova jer se njihovim praktikovanjem trudnice uče o načinu korišćenja disajne muskulature čime se obezbeđuje njegova pravilna primena u fazi napinjanja pri porođaju. Jednako su bitne tehnike relaksacije koje pomažu u redukciji stresa, napetosti i bola. Eliksir tim ima svest o značaju psihofizičke pripreme zbog čega imamo jedinstveno savetovalište za trudnice koje pomaže budućim mamama da savladaju strah i da lako prevaziđu sve faze do porođaja.

Kako funkcioniše disajna muskulatura?

U procesu disanja učestvuje disajna muskulatura, međurebarni mišiči i dijafragma, a proces podrazumeva dva akta – udisaj i izdisaj. Prikom udisanja, pluća se postepeno pune vezdahom pri čemu dolazi do širenja rebara uz pomoć mišića, dok se istovremeno spušta dijafragma. Kada dođe do izdisaja, dijafragma se podiže, rebra se spuštaju, a trbušni zid se uvlači kontakcijama trbušnih mišiča.

Takozvana, ekspiracija je pasivna radnja koja se odigrava sve dok se ne izjednači pritisak preostalog vazduha u plućima i spoljnog pritiska, međutim i dalje ostaje izvesna količina vazduha u plućima, a da bi se on izbacio neophodan je rad trbušnih mišića, odnosno mišića koji se angažuju u momentima istiskivanja bebe. Priprema trudnice za porođaj je utoliko lakši ako se ona na vreme posveti vežbama disanja jer će tako biti u stanju da na adekvatan način koristi grupu mišića.

Beba zavijena u pelenuVežbe disanja za trudnice

Najčešće pitanje budućih mama je – kako olakšati porođaj i koje sve tehnike mogu da primene da bi tog dana bile spremne. Vežbe disanja za trudnice su jedan od osnovnih načina da sebi pomognete i budete samouverenije na porođaju. Trudnice uče teheniku laganog i dubokog disanja koje se primenjuje na počeku porođaja, prilikom kontrakcija kao i tehniku ubrzanog i površnog disanja kada se pojačava intenzitet kontrakcija. Iako ovo spada u idealne vežbe za trudnice, uz dobar tim akušera i babica, nećete imati mnogo brige.

Razgovori sa lekarima koji pomažu u otklanjanju straha

Tim stručnjaka, koji stoji iza Eliksir grupe je svestan da trudnice neretko imaju prirodan osećaj straha, naročito kada je reč o prvoj trudnoći. Vrlo je bitno pronaći nekoga sa kim možete otvoreno razgovati o svemu što vaš brine bilo da je u pitanju priprema za porođaj u bolnici ili u bilo kojim drugim uslovima za koje se opredelite.

Trudnice, ali ništa manje i očevi treba da budu upoznati sa svim elementima značajnim za porođaj, uključujući funkciju genitalnih organa, higijeni koje se treba pridržavati, ishrani i promenama u životu u zavisnosti od faze trudnoće. Samo tako, budući roditelji mogu razbiti sve predrasude i smanjiti strah. Nije na odmet sa se porodilje upoznaju i sa instrumentima koji se koriste pri porođaju, a sve mora da se odvija u pozitivnoj, prijatnoj atmosferi u kojoj će trudnici biti lagodno da postavi sva pitanja koje je muče.

Koje su idealne vežbe za trudnice

Postoji nekoliko vežbi koje se smatraju izuzetno pogodnim za trudnice, ali je bitno da se pre početka praktikovanja vežbi konsultujete sa svojim lekarom. Iako su vežbe za trudnice posebno prilagođene drugom stanju i rezultuju lakšim porođajem, postoje situacije u kojima nekim ženama nije preporučeno da ih rade.

Na prvom mestu su svakako Kegleove vežbe koje služe za jačanje mišića karlice, odnosno mišića koji podrazumevaju uretru, bešiku, matericu i rektum, a njihovim jačanjem žene kontrolišu nagon za mokrenjem i pripremaju se za lak porođaj. Osim toga, njihova osnovna prednost je smanjenje mogućnosti stvaranja bolnih hemoroida. Jednako je preporučljivo nastaviti sa praktikovanjem vežbi i nakon porođaja kako biste uticali na svoj seksualni život.

Kegleove vežbe radite nakon pražnjenja bešike i izvodite ih tako što ćete stiskati mišiće oko vagine i ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, pa se opustite. Radite Kegleove vežbe 3, 4 puta dnevno sa 10 ponavljanja. Velika prednost je što ih možete raditi uvek, u bilo kom položaju.

Druga preporuka su čučnjevi koji su idealna vežba za trudnice koje se spremaju za prirodan podođaj. Potrebno je da stanete ispred naslona stolice sa nogama u ravni sa kukovima i nožnim prstima okrenutim prema napred. Prilikom rađenja vežbe se uhvatite za stolicu rukama i zategnite stomačne mišiće, a zatim se polako ispravite, izbacite grudi i spustite ramena. Spuštajte se zatim polako, prema podu, nalik na položaj kao da želite da sednete. Ostanite u tom položaju i udahnite i izdahnite, pa se vratite u osnovni položaj.

Postoji još vežbi koje su preporučljive, ali jedino načelo je da ih radite polako uz pravilno disanje i uz konsultovanje sa stručnim licima. Ukoliko osetite da vam neka vežba ne odgovora, poštujte odluku svog tela i ne radite je.

Trudnica drži igračkeKako da pripremite grudi za pravilno dojenje?

Priprema grudi za dojenje je izuzetno bitna i treba da počne prilikom trudnoće, nekoliko nedelja pred zakazan porođaj kako bi se značajno olakšao život mame i bebe u prvo vreme detetovog života. Iako deluje da je drugim majkama to prirodan proces koji se odigrava bez ikakvih problema, to vrlo često nije slučaj. Svi problemi vezani za odloženu laktaciju, nedovoljno mleka i problema sa grudima mogu da se reše i prevaziđu uz pripremu grudi za dojenje.

Osim same fizičke pripreme, bitno je da se buduće mame i psihološki pripreme s obzirom da se grudi uz pomoć hormona već do izvesne mere same pripremaju za dojenje. Velikom broju trudnica se prvo mleko, tačnije kolostrum, javlja pred kraj trudnoće, ali nema panike i ukoliko se to ne desi. Svaka žena drugačije reaguje i prolazi kroz različite simptome.

Savet je prestanete sa korišćenjem kupki i ulja u regiji grudi, mesec dana pred porođaj. Koristite samo vodu i vodite računa da vam grudi ne budu isušene. Dok jedni lekari smatraju da je priprema za dojenje u vidu masaže rizična jer može izazvati trudove, majke koje iza sebe nemaju spontani pobačaj ili rizičnu trudnoću, mogu masirati grudi.

Nekoliko nedelja pred porođaj možete proveriti da li vam se bradavice uvlače. Laganim pokretima uhvatite bradavicu i izvucite je koristeći kažiprst i palac i obratite pažnju da li se uvlače ili ostaju ispupčene. U slučaju da se ne uvlače, konsultujte se sa ginekologom, ali svakako nema mesta za brigu.

Obratite pažnju i na izbor brushaltera, neka bude pamučan i neka ne pritiska grudi. Preporučuje se nenošenje brushaltera do sat vremena dnevno kako bi bradavice iskočile, ali ne više od toga kako se grudi ne bi spustile.

Trudnoća se sa razlogom naziva drugim stanjem i potrebno je da se ponašate u skladu sa tim terminom. Osluškujte potrebe svog tela i pitajte svog ginekologa sve što vam nije jasno. Šetajte lagano, odmarajte dovoljno, hranite se zdravo i ne propuštajte lekarske termine. A nakon porođaja ukoliko vam bude bila neophodna pomoć, budite slobodni da potražite asistenciju stručnog lica u nezi beba u kućnim uslovima.