Štucanje kod beba je potpuno normalna pojava, pogotovo ukoliko je u pitanju štucanje kod beba posle jela. Iako je neprijatno, treba znati da u većini slučajeva ne šteti bebi. Mnoge mame se zabrinu kad beba štuca nakon dojenja, pogotovo kada su u pitanju mama i beba u prvim nedeljama detetovog života. Ali ako štucanje bebe nije propraćeno čestim povraćanjem ili slabim napredovanjem bebe u težini, nema razloga za brigu.

Koliko je bitna priprema za porođaj govori i činjenica da kada beba štuca, mladi roditelji se vrlo uznemire, pa čak i broje koliko je puta beba štucnula, a neretko se obraćaju i pedijatriju, za čim zapravo uglavnom nema potrebe. Obraćanje pedijatriju nije loš potez, ali često nije potreban. U daljem tekstu ćete imati prilike da saznate zašto bebe štucaju, kao i kako pomoći bebi kad štuca i kako smiriti štucanje kod beba.

Zašto bebe štucaju?

Kada su u pitanju bebe i štucanje, treba biti obazriv, ali ne treba brinuti previše. Naime, štucanje je prolazna pojava, naročito štucanje novorođenčeta koja je vrlo česta pojava. Štucanje bebe se javlja kao posledica kontrakcije dijafragme, pa ne čudi što je najčešće štucanje bebe posle obroka. Između jednjaka i želuca se nalazi takozvani ventil koji se otvara i zatvara kako bi hrana stigla do želuca i kako bi se sprečio povratak hrane u jednjak.

Štucanje kod novorođenčeta je normalna pojava, jer je ventil nedovoljno razvijen i ne obavlja svoju funkciju i zadatak u potpunosti, te dolazi do vraćanja mleka u jednjak i zato bebe bljucnu posle podoja ili nakon obroka. Kako se mleko vraća iz želuca, bebin jednjak se nadraži, i tako podstiče dijafragmu na kontrakcije čija je posledica štucanje. U najvećem broju slučajeva je reč o fiziološkoj pojavi, koja ni na koji način ne remeti bebino zdravlje.

Treba znati da kako dete raste štucanje kod beba se smanjuje, a čim počne sa konzumiranjem čvrste hrane, štucanje skoro da se više ni ne javlja. Ukoliko beba napreduje normalno, raspoložena je i ima apetiti, ne treba brinuti, u pitanju je samo bezazlena pojava kada je u pitanju štucanje kod beba.

Beba na peškiruUzrok samog štucanja je uvek mleko kojim se beba doji i hrani, jer je želudac nakon podoja pun. Takođe, za novorođenčad je normalno da gutaju mnogo vazduha, pogotovo ako se hrane flašicom koja ima cuclu bez ventila. Iz ovih razloga se veruje da su štucanju podložnije bebe koje pohlepnu sišu, jer zajedno sa mlekom gutaju i velike količine vazduha, pa se zato savetuje da se bebe koje su sklone štucanju češće hrane po malo.

Šta raditi kad bebe štuca?

Kada beba štuca nju ništa ne boli i ne predstavlja joj nikakav problem i neprijatnost, kao što je slučaj sa odraslima kada im se javi štucavica. Sama pojava kad novorođenče štuca češće je i više je neprijatna za same roditelje i okruženje, jer je vrlo verovatno da će samo štucanje bebe da potraje i da se oduži. Postoji nekoliko načina kako pomoći bebi kad štuca:

  • Kašičica mlake vode može vrlo brzo smanjiti štucavicu, kao što je kod odraslih čaša vode ta koja se savetuje ukoliko dođe do neprekidnog štucanja. Vodom se vrši rastezanje dijafragme i tako se smiruje štucanje kod bebe.
  • Ako se štucanje bebe javi usled dojenja, potrebno je bebu postaviti u uspravan položaj i nasloniti je na sebe, tako da joj se glava nalazi na vašem ramenu. Veoma blagim lupkanjem po leđima podstaći će se izbacivanje progutanog vazduha.
  • Ako novorođenče štuca, ponudite mu da još sisa. Često dojenje može i da smanji štucanje bebe, jer se dojenjem uspostavlja normalan ritam disanja i gutanja.
  • Kao i kod odraslih, treba zaustaviti dah na kratko kako bi se zaustavilo štucanje, te pristisnite bebin nosić prstima tako da beba refleksno zaustavi dah.

Šta ne treba raditi kada beba štuca?

Kao što postoje način koje treba primenjivati kako bi se pomoglo kad bebe štuca, tako postoje i greške koje treba izbegavati kada beba štuca. Stariji ljudi, neretko su to bake i deke koji samo žele da pomognu, savetuju svoju decu da njihovim bebama daju malo limunovog soka kada je u pitanju štucanje bebe. Međutim, to se nikako se savetuje iz više razloga. Prvo, tako malenoj bebi kiseo sok stvara neprijatnost, a drugo, ne savetuje se da se deci daje citrusno voće do kraja prve godine zbog mogućih alergijskih reakcija.

Takođe, neretko se dešava da mlade roditelju savetuju da kad beba štuca jedino gazirana voda pomaže. To nikako nije istina, jer voda sa mehurićima samo može pogoršati štucanje bebe zbog rastezanja želuca. Svaki pedijatar i roditelj koji je već jednom prošao štucanje sa starijim detetom će posavetovati novopečene roditelje da nikako ne primenjuju energično ljuljanje kada beba štuca, jer će na taj način povećati rizik da se mleko vrati u jednjak i da se štucanje samo pogorša. Ono što mnogi primenjuju kada su u pitanju bebe i štucanje je masaža po leđima. Naime, masaža može da izazove da beba bljucne, što često može prekinuti štucanje, ali nije zdravo po bebin želudac.

Beba štuca – posavetovati se sa pedijatrom

Štucanje kod beba je blaža i prolazna nelagoda koja se uglavnom smiri za svega jedan minut. Takođe, štucanje bebe nije štetno po njeno zdravlje i nestaje kako beba raste. Ali, ukoliko se desi da je štucanje bebe veoma učestalo i stalno se ponavlja, uz to je propraćeno povraćanjem, slabim napredovanjem bebe i dobijanjem na težini, snom bebe koji je površan i koji se često prekida usled štucanja ili prosto novorođenče prekida obroke uz plač i vi ne znate kako nahraniti bebu kad neće da jede, potrebno je posetiti lekara i zatražiti stručnu pomoć kako bi se utvrdilo o čemu je zapravo reč.

Ukoliko postoji neki od navedenih simptoma, možda je u pitanju gastroezofagealni refluks koji predstavlja poremećaj koji nije redak kod novorođenčeta, a štucanje može biti jedan od simptoma koji ukazuju upravo na ovaj poremećaj. Ako je reč o gastroezofagelnom refluksu, postoji terapija kako bi se otklonio pomenuti poremećaj, pa ne treba brinuti jer za sve ima rešenje.

Nova istraživanja navode da je štucanje bebe normalno još dok je u maminom stomaku. U tom slučaju je veća verovatnoća da će se štucanje kod novorođenčeta nastaviti i nakon porođaja, ali treba znati da to ne predstavlja nikakav medicinski problem ukoliko nije propraćeno nekim dodatnim nesvakidašnjim pojavama.

Ukoliko je i vama potrebna pomoć ili savetovanje prilikom kućne nege beba, možete da nas kontaktirate, a mi ćemo sa vama podeliti naše znanje i iskustvo i učiniti da vam svaki dan pored vaše bebe bude obojen smehom i uspomenama za pamćenje.

Pedijatrija i Kucna nega