Bolnički krevet može da vam zatreba ako je član vaše porodice bolestan ili se oporavlja od bolesti, a težina njegovog stanja zahteva kućnu medicinsku negu. Ovi kreveti obezbeđuju pacijentu mnoge medicinske pogodnosti koje običan krevet nema.

Eliksir ima veliku ponudu bolničkih kreveta koje možete da kupite ili rentirate na period od mesec dana, a mi ćemo se potruditi da vam ponudimo krevet koji je pravi izbor za vas. Ljudi malo znaju o medicinskoj nezi, pa im je izbor pravog bolničkog kreveta često težak zadatak. U nastavku teksta pročitajte ključne stvari koje treba da znate kako biste odabrali pravi bolnički krevet.

Bolnički krevet - vrste

Bolničke krevete možemo da podelimo u dve osnovne kategorije: manuelni i električni.

Manuelni bolnički krevet

Manuelni bolnički kreveti su cenovno pristupačniji i povoljniji, ali uglavnom imaju manje mogućnostikada se radi o poziciji kreveta. Manuelni kreveti takođe su teži za upotrebu, zahtevaju veće angažovanje pacijenta ili negovatelja kada se radi o njegovom funkcionisanju.

Bolnički krevet sa elektromotorom

Bolnički kreveti sa elektromotorom imaju mnogo više opcija i dosta su jednostavniji za rukovanje.Naravno, postoji više vrsta električnih bolničkih kreveta koji dolaze sa različitim opcijama, ali definitivno olakšavaju način upotrebe u odnosu na manuelne krevete. Eliksir nudi bešumne električne krevete koji imaju daljinski i izuzetno su laki za upotrebu.

Odluku o tome koji od ove dve kategorije bolničkog kreveta ćete izabrati treba da donesete pre svega prema vrsti pacijenta,prirodi njegove bolesti ili oporavka i vašem budžetu.

Karakteristike bolničkog kreveta

Različiti modeli obe kategorije bolničkih kreveta nude različite opcije i imaju različite karakteristike. Ukoliko se pitate kakve karakteristike bolnički krevet koji kupite ili rentirate treba da ima – to opet zavisi od potreba pacijenta i od vašeg budžeta. Ovo su neke od osnovnih karakteristika i opcija koje nude bolnički kreveti:

 • Transport kreveta – Bilo da se radi o kućnoj ili bolničkoj nezi – pacijent bi morao da bude smešten u krevetu koji je “lak” za transport i samim tim vrlo mobilan.  
 • Položaj bolesnika u postelji – Svaki bolnički krevet ima drugačije opcije kada se radi o menjanju položaja pacijenta, a različiti pacijenti imaju drugačije potrebe kada se radi o ovim opcijama. Tako, na primer, Eliksir bolnički kreveti imaju, sem standardnih funkcija podešavanja visine uzglavlja i nogu, različite opcije kao što su: podešavanje visine celog kreveta ili funkciju podešavanja položaja koja omogućava da se podignu samo kolena i donji deo nogu, a da kuk i ostatak tela ostane u ležećem položaju.
 • Dimenzije kreveta – Kada se radi o dimenziji bolničkog kreveta, preporučuje se on bude nešto duži od visine pacijenta, kao i širi. Takođe, svaki krevet prilagođen je drugačijoj težini, pa tako neki mogu da “izdrže” do 100, neki do 120, neki do 150 kg.
 • Ograda – Ograda je bitan deo bolničkog kreveta jer sprečava pad pacijenta sa njega i na taj način se stara o njegovoj bezbednosti.
 • Antibakterijska svojstva – Kod pacijenata koji moraju da provode u bolničkom krevetu sve vreme ili veći deo dana, izuzetno je bitno da on bude antibakterijski zaštićen kako bi se sprečio razvoj mogućih infekcija ili pogoršalo zdravstveno stanje pacijenta. Zato su često bolnički kreveti obloženi antibakterijskim prahom ili su napravljeni od anti-bakterijskog materijala.
 • Dodatna oprema – dodatna oprema kao što je, na primer, stalak za infuziju uglavnom je sastavni deo bolničkih kreveta, a u skladu sa potrebama pacijenta trebalo bi da ga uvrstite na spisak neophodnih karakteristika vašeg bolničkog kreveta.

Dušek za bolnički krevet

Kada se radi o izboru dušeka za bolnički krevet, on pre svega zavisi od toga koliko pacijent vremena provodi u krevetu. Ako pacijent provodi oko 12 sati ili više od toga u bolničkom krevetu – jako je bitno da dušek bude otporan na bakterije i da sprečava znojenje.

Ako se radi o pacijentu koji manje od 12 sati leži u bolničkom krevetu – ovo je takođe veliki plus kada se radi o izboru dušeka i preporučuje se, ali nije obavezno.

Kako da obezbedite dugotrajnost bolničkog kreveta

Bilo da se radi o kupovini bolničkog kreveta za potrebe bolnice ili kućne nege – ovo je velika investicija i sigurno želite da krevet koji ste izabrali što duže traje. Evo nekoliko ključnih saveta koje treba da primenjujete ukoliko želite da bolnički krevet što duže traje:

 • Pobrinite se da svi koji rukuju krevetom budu dobro obavešteni i informisani o načinu njegovog funkcionisanja.
 • Dobro pročitajte uputstvo za uputrebu koje se dobija uz krevet i poslušajte savete stručnjaka, te se vodite njima pri rukovanju krevetom.
 • Ukoliko primetite da se nešto pokvarilo ili ne funkcioniše ispravno na krevetu – rešite to odmah. Ne čekajte da dođe do većeg problema sa krevetom.
 • Bolnički krevet koristite samo za ono što je njegova svrha i pazite na ograničenje težine i uopšte na način rukovanja.
 • Ukoliko često pomerate bolnički krevet, proveravajte stanje točkića i trudite se da što preciznije i nežnije pomerate krevet kako ga ne biste pokvarili.

Izuzetno je važno da budete dobro informisani o bolničkim krevetima pri njihovoj kupovini, ali je ključno da krevet izaberete prvenstveno zavisno od potrebe pacijenta. Naš centar će vam pomoći da napravite najbolji izbor pri kupovini ili rentiranju, a krevet će na vašu adresu biti dostavljen u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 48 sati.