Mastitis je upala dojke, koja može da se javi tokom prvih meseci dojenja deteta. Kao i svaka druga upala, mastitis takođe predstavlja neprijatno, a neretko i bolno iskustvo, ali dobra vest je da se ova vrsta infekcije lako leči, i potpuno je bezopasna za majku i dete. Kako je upala dojke česta prilikom dojenja deteta, postoji mnogo nedoumica i različitih objašnjenja u vezi sa ovom pojavom. U nastavku teksta vas informišemo o tome šta je tačno mastitis, zašto se upala dojke pojavljuje, i na koji način se tretira.

Šta uzrokuje mastitis?

Mastitis nastaje nakon porođaja, usled začepljenja kanala koji omogućavaju protok mleka, što je pogodna podloga za stvaranje i ulazak bakterija u dojku, kroz bradavice. Najčešće se dešava kada majka koja doji ima ispucale ili upaljene bradavice, a kako je to čest slučaj prilikom dojenja bebe, mastitis se uglavnom javlja tokom prvih šest meseci dojenja.

Mastitis kod dojilja simptomi

Mastitis kod dojilja je lako uočiti, jer su simptomi očigledni i sami po sebi predstavljaju alarm koji ukazuje da nešto nije u redu. Bol u dojkama najavljuje mastitis, a obično je praćen crvenilom da nekim njenim delovima ili toplotom koja se oseća na dodir. Ukoliko ne odreagujete već u ovoj fazi, kao dalje upozorenje se javljaju temepratura, drhtavica i bol u drugim delovima tela, neretko praćen otečenim i bolnim linfnim žlezdama u predelu pazuha. Simptomi podsećaju na grip, s tim što ćete uz opštu malaksalost primetiti i promene na dojci.

Kako izgleda mastitis?

Glavni pokazatelj mastitisa je crvenilo na dojci, uz ispucalost kože na ovom predelu i jake bolove koji izazivaju neprijatnost pri obavljanju svakodnevnih poslova, uključujući i brigu oko deteta. Kada je u pitanju mastitis kod dojilja simptomi su vrlo očigledni, pa već prva neobična pojava treba da bude znak za uzbunu i početak lečenja upale. Odlaganje problema u ovom slučaju će samo pogoršati neprijatnu upalu.

Kada postoji rizik od mastitisa?

Rizik od mastitisa postoji kod svih žena koje doje decu. Iako zvanična statistika ne postoji, procenjuje se da svaka treća porodilja ima iskustva sa ovom infekcijom. Ipak, postoje okolnosti koje povećavaju rizik od mastitisa.

Upala dojke je verovatnija ukoliko je porodilja ranije imala iskustvo sa mastitisom. Takođe, prva dva meseca nakon porođaja su najčešći period kada se infekcija javlja kod majki, pa ukoliko prevaziđete ove mesece uspešno, manje su šanse da ćete se tokom narednih meseci susresti sa upalom, iako ta mogućnost postoji.

Nepravilan položaj za dojenje je jedan od faktora koji povećavaju rizik od infekcije, kao i preskakanje podoja zbog kojih se mleko nakuplja u dojkama i čini ih većim i osetljivijim. Majke koje boluju od anemije imaju manje šanse da izbegnu mastitis, u odnosu na druge dojilje.

Mastitis lečenje i tretiranje upale

Kada vas napadne infekcija kao što je mastitis lečenje i sve potrebne mere treba preduzeti već kod prvih simptoma, jer odlaganje i čekanje komplikuju problem i otežavaju njegovo tretiranje. Porodiljama je potrebna posebna nega i odmor u ovakvim situacijama.

Povećajte unos tečnosti i stavljajte tople obloge na bolno mesto. Obloge primenjujte pre podoja, jer će toplo i mokro platno na bolnom mestu olakšati protok mleka i sprečiti njegove zastoje. Masaža grudi takođe može biti od pomoći, ukoliko je primenjujete nekoliko puta dnevno. Ipak, uz sve ove mere neophodna je i poseta doktoru.

Rešenje za mastitis antibiotik ili drugi lekovi?

Kada je u pitanju mastitis antibiotik prepisan od strane lekara predstavlja najefikasniji recept za rešavanje problema. Iako postoje razni lekovi koji vam se mogu učiniti pogodnim rešenjem, ne uzimajte ih samoinicijativno. Striktno se držite uputstva lekara, pa antibiotike nastavite da uzimate čak i kada osetite poboljšanje. Ukoliko se desi da ne reagujete pozitivno na prepisane lekove, u tom slučaju se preduzimaju ozbiljnije analize kako bi se ustanovila tačna vrsta i poreklo bakterije kojom je upala dojke prouzrokovana.

Mastitis i dojenje bebe – da li upala dojke šteti detetu?

Mastitis i upala dojke ni na koji način ne štete vašem detetu. Potpuno je dozvoljeno, pa čak i poželjno dojiti dete iz inficirane dojke, jer se na taj način forsira protok mleka i smanjuje rizik od začepljenja kanala. Dete ne bi trebalo dojiti na ovaj način samo ukoliko su bolovi u dojci previše jaki da biste podneli sisanje. U tom slučaju možete koristiti pumpicu za mleko da biste ispraznli dojku.

Iako mastitis i dojenje bebe često idu jedno uz drugo, upala dojke nije pravilo i možete je izbeći ukoliko pravilno i redovno dojite dete, i tako omogućavate protok mleka i redovno pražnjenje dojke. Čak i kada se pojavi mastitis antibiotik po lekarskom receptu može ublažiti bolove i brzo vas izlečiti, pod uslovom da reagujete blagovremeno, prateći pažljivo svaku promenu na dojkama.