Svima koji su po prvi put postali roditelji, najvažnija životna uloga u kojoj su se našli ujedno je i najodgovornija, a samim tim i veoma stresna. Tu je pregršt noviteta sa kojima se do sada nikada nisu susreli i koji sigurno izazivaju određenu dozu straha, s obzirom da se radi o brizi i nezi malog, krhkog bića, pa je neophodno da se one obave na pravi način.

Čak i oni roditelji koji već imaju stariju decu u međuvremenu zaborave neke stvari, pa kada ponovo postanu roditelji iznova moraju da se upoznaju sa svim detaljima koji su važni kada je nega bebe u pitanju. Neke od “najpipavijih” stvari kada je u pitanju novorođenče jesu kupanje bebe ali i negovanje i obrada pupka.

U nastavku teksta pogledajte neke korisne savete koji vam mogu pomoći kada je pravilna nega bebe u pitanju, a ukoliko nemate pomoć u kući u vidu bake, deke i nekog ko je već prošao sve probleme roditeljstva onda je najbolje da potražite pomoć profesionalaca koji se bave kućnom negom beba.

Ona podrazumeva negu novorođenčadi, toaletu i obradu pupka, kupanje i negu kože novorođenčeta, povijanje i oblačenje, masažu novorođenčadi i negu beba i dece do 3 godine.

Kako se bebe kupaju  – pravilno kupanje beba

Ako ste gledali kako u porodilištu stručno osoblje kupa i prepovija bebu sigurno vam je delovalo izuzetno jednostavno i lako. Njima je to rutnski posao, ali kada kod kuće treba po prvi put okupati bebu to zaista može da predstavlja problem.

Kupanje novorođenih beba podrazumeva niz koraka koji se moraju ispoštovati kako bi se taj posao obavio na adekvatan način i kako ne bi došlo do bilo kakvih neprijatnosti za bebu.

Prvo kupanje bebe kući sigurno je poseban događaj kojem roditelji sa strepnjom pristupaju, ne znajući kako će se snaći u celom tom procesu. Naravno da je nega bebe odgovorna aktivnost i da se mora voditi računa o svakom detalju kako bi sve prošlo u najboljem redu, ali ne treba ni paničiti jer je to nešto što će vam vrlo brzo preći u rutinu. Osim toga, to su posebni trenuci bliskosti roditelja i bebe, stoga uživajte u tim momentima koji brzo prođu.

Oprema za kupanje bebe – šta sve treba pripremiti

Pre nego što dođe vreme za prvo kupanje bebe kod kuće, neophodno je da se pripreme svi neophodni elementi koji su potrebni za to. S obzirom da je nemoguće i nepraktično kupanje bebe u kadi ili tuš kabini veoma je važno da se nabavi kadica za kupanje bebe sa postoljem. Kadice za kupanje bebe su izuzetno zgodne za rukovanje i namenjene su upravo onome što vama treba – bezbednom, lakom i praktičnom kupanju bebe.

Osim toga potrebni su još i termometar za merenje temperature vode, mali peškir koji ćete staviti preko ruke dok držite bebu, vata, šampon za kupanje, a kao zamena za ovaj veštački preparat pogodno je koristiti kamilicu ili bademovo i maslinovo ulje.

Nakon kupanja, pri ruci morate imati još jedan veći peškir u koji ćete umotati bebu, kremu za guzu, čistu pelenu, četku za glavu i čistu pidžamu u koju ćete obući bebu.

Kupanje novorođenih beba – korak po korak

Ako se pitate kako se bebe kupaju, za početak je važno da se kadica za kupanje bebe postavi na sigurnu i čvrstu površinu, a onda je možete napuniti toplom vodom. Kadica ne treba da bude puna, već je dovoljno svega 10-ak centimetara jer se uglavnom sve svodi na polivanje i beba se neće dugo zadržati unutra.

Temperatura za kupanje beba koja bi trebalo da bude u prostoriji je oko 24-25 stepeni Celzijusa, dok bi temperatura vode za kupanje bebe trebalo da odgovara telesnoj temperaturi – dakle oko 37 stepeni. U vodu možete staviti nekoliko kapi maslinovog ili bademovog ulja ili kamilice, a možete i koristiti blagi šampon za bebe.

Najlakše je bebu kupati zajedničkim snagama oba roditelja, a ukoliko to obavlja jedan roditelj onda je proces malo teži jer jednom rukom se mora držati beba dok se drugom rukom pere. Pravilo koje savetuju pedijatri i babice jeste da se beba pere od čistih delova ka prljavim. Zato je važno da se krene od glave i prvo nežno opere lice – oči, nos, uši, a zatim bi trebalo bebu politi po glavi i blago otkloniti nečistoće.

Nakon glave trebalo bi pristupiti pranju tela, najpre vrat, ruke, pazuh, prsa, stomak leđa i na posletku noge. Za kraj bi trebalo ostavite one najosetljivije delove intimne regije, koji se ujedno i najviše prljaju. Nakon brisanja bebu bi trebalo namazati kremom, staviti joj pelenu i očetkati je.

Koliko često je potrebno kupanje bebe

Novorođenčad se ne znoje i ne prljaju previše, pa je jedini razlog za kupanje bebe kada im procuri pelena ili kada povrate po sebi nakon dojenja. Zato bebu ne morate kupati svaki dan, dovoljno je i da kritične regije samo prebrišete nežno vlažnim peškirom ili vlažnom maramicom koja u sebi ne sadrži alkohol.

U slučaju da se beba ne uprlja previše, onda je sasvim u redu da se kupa svakog drugog dana, posebno ako se isprate svi koraci za pravilno kupanje bebe, pa nije potrebno da se taj postupak ponavlja toliko često, osim u gore navedenim situacijama.

Adekvatna nega i obrada pupka

Važan detalj kada je nega bebe u pitanju jeste obrada pupka. Ono što je važno jeste da se područje na kom se nalazi pupak održava čistim i suvim, a negu bi trebalo sprovoditi najmanje jednom dnevno. Suvom negom kože oko pupka podstiče se njegovo sušenje i otpadanje, a samim tim i brže zarastanje pupčane ranice.

Bebin pupak najčešće otpadne u četvrtom ili petom danu života, a rana zarasta do desetog dana. U danima koji slede dešava se da bebin pupak malo krvari, pa je nakon toga briga o tom području posebno bitna. Važno je znati da kupanje bebe nije preporučljivo dok pupak ne otpadne i dok rana ne zaceli.

Pupak kod beba je vrlo osetljiv deo, pa treba obratiti pažnju i na sam proces zarastanja, jer ukoliko se umrlja ostacima hrane, stolicom ili urinom može doći do infekcija. Zato je važno da područje na kom se nalazi pupak bebe uvek bude suvo i sterilno.

Adekvatna nega bebe je izuzetno važna, posebno u prvim nedeljama detetovog života, s obzirom na to da su tada bebe najosetljivije i najranjivije. Ipak, ne treba paničiti već samo slušati savete pedijatra, patronažne sestre ili onih koji su već sve to iskusili i sigurno je da neće biti nikakvih problema. Uživajte u roditeljstvu!