Porođaj, bilo da je u pitanju vaginalnim putem ili na carski rez, predstavlja izvesni napor i opterećenje za ceo organizam. Ipak, ljudsko telo je prirodno predodređeno za ovakav izazov, s obzirom na to da u trenutku porođaja materica, mišići, ligamenti i hormoni rade zajedničkim snagama i sinhronizovano kako bi beba bezbedno došla na svet. 

Međutim, od vrste porođaja zavisi i brzina oporavka. Tako na primer, porođaj na carski rez, iako je bezbolan i brz, predstavlja ipak ozbiljnu operaciju i zahteva značajno duže vreme oporavka u odnosu na prirodni, tj. vaginalni porođaj. 

U nastavku teksta saznajte sve šta podrazumeva oporavak od carskog reza, kao i koja je pravilna nega porodilja nakon što je obavljen porođaj carskim rezom. Zdravstvena nega Eliksir brine i o mamama, kao i o svim drugim pacijentima kojima je neophodna nega i usluga pomoći u kući.

Šta je i kako zapravo izgleda porođaj carskim rezom?

Carski rez podrazumeva hirurški zahvat koji se sastoji od pravljenje reza na trbuhu i na materici, kao i vađenja bebe kroz taj rez. Operacija carski rez može biti planirana i hitna. Planirani carski rez se zakazuje onda kada se unapred zna da ne postoji mogućnost vaginalnog porođaja. Do hitnog carskog reza dolazi kada se u toku porođaja jave određene komplikacije zbog kojih je suviše opasno završiti porođaj vaginalnim putem.

Na našim prostorima, procenat trudnica koje se porađaju carskim rezom kreće se oko 30%, i raste tokom godina. Operacija carski rez jeste brz i bezbolan proces, s obzirom na to da se radi pod anestezijom, ali podrazumeva postupak kod kojeg se otvara trbušna šupljina, i zbog toga nosi veći rizik po trudnicu od vaginalnog porođaja.

Šta su eventualne posledice kod porođaja carskim rezom

Ovaj postupak je s godinama napredovao i u savremenoj medicini postoji sve manje i manje šanse da dođe do nekih neželjenih reakcija i posledica nakon obavljanja carskog reza. Ipak oprez je neophodan i može se reći da je ovakav vid porođaja manje bezbedan nego porođaj prirodnim putem, s obzirom na to da postoji veća mogućnost za pojavu infekcije, jakog krvarenja, povreda unutrašnjih organa, tromboembolije, itd. 

Ono što je takođe eventualna mana ovakvog vida završavanja trudnuće, jeste to što se duže ostaje u bolnici nego posle vaginalnog porođaja, ali i sam oporavak od carskog reza traje znatno duže nego oporavak nakon porođaja prirodnim putem.

Doktori porađaju ženu u operacionoj saliCarski rez oporavak – šta podrazumeva i koliko traje

Oporavak od carskog reza zahteva intenzivniji nadzor i mirovanje. Dok je porodilja u bolnici svakog jutra i popodne joj se mere telesna temperatura i krvni pritisak, a neposredno posle operacije ovo se obavlja i znatno učestalije.

Posle carskog reza, važna je prevencija, da ne bi došlo do određenih komplikacija, kao što su recimo poremećaj cirkulacije, pojava plućne embolije, postporođajna pneumonija… Ovo su sve potencijalne postoperativne komplikacije koje se mogu javiti zbog neophodnog ležanja.

Priprema za porođaj je veoma bitna, a ono što je važno nakon porođaja jeste da se po završenom carskom rezu odmah započne sa laganim vežbama za poboljšanje cirkulacije, koje mogu da se izvode i u ležećem položaju, odnosno u krevetu.

Već drugog dana od porođaja porodilja će morati da ustane i počne da šeta kako bi se izbegao rizik od nastanka tromboze. Ako porodilja oseća vrtoglavicu, to je možda zbog toga što joj nedostaje gvožđa. Zato je važna komunikacija sa sestrama i lekarima kako bi oni mogli na vreme da reaguju. 

Creva počinju da rade nakon 24 sata i tada se najčešće javljaju gasovi, što je normalna i očekivana pojava nakon operacije. Ako porodilja oseti zastoj u radu creva kao i nadutost ili bol važno je da to odmah prijavi dežurnoj sestri ili lekaru kako bi mogli pravovremeno da joj pomognu.

Carski rez – oporavak porodilje kod kuće

Otpust iz bolnice se uglavnom može očekivati tokom petog dana, dok je za skidanje konaca potrebno otići kod ginekologa, nakon sedam ili 10 dana, u zavisnosti od saveta lekara. Kad porodilja stigne kući najvažnije je da se što više odmara. To je jedini recept koji može garantovati brz oporavak.

Takođe, važna je dobra organizacija, odnosno sve što je potrebno za bebu trebalo bi postaviti nadohvat ruke ili imati nekoga ko će da pomogne u obavljanju komplikovanijih poslova, kao što je recimo kupanje bebe. Nakon skidanja konaca porodilje već mogu da se normalno tuširaju, kao i da mažu ožiljak od carskog reza kremom za brže zarastanje.

Važno je napomenuti da u prvih mesec dana nakon porođaja ne bi trebalo nositi bebu u rukama, kao ni bilo šta previše teško, već je dozvoljeno blago šetanje. Preporučuje se što više odmaranja i opuštanja. Porodilje nakon carskog reza bi trebalo da se drže daleko od kućnih poslova, dugog stajanja, vežbanja i duge vožnje kolima.

Kada je u pitanju carski rez oporavak podrazumeva i brigu o ishrani, odnosno važni su redovni obroci, koji neće previše opterećivati stomak. Savetuje se i dalje uzimanje suplemenata vitamina i minerala, kao i u trudnoći. 

Oporavak od carskog reza koji zahteva mirovanje uglavnom traje do šest nedelja, ali svakako pregled kod ginekologa je namerodavniji pokazatelj koliko se telo oporavilo. Zato je važno da porodilje uvek slušaju savete lekara i brinu o sebi kako bi na pravi način mogle da se oporave i posvete svojoj bebi.