Holter TA ili holter krvnog pritiska je uređaj koji se koristi zarad 24-časovnog merenja krvnog pritiska. Preciznije, reč je o dijagnostičkoj metodi koja se obavlja aparatom čija je svrha otrivanje problema sa pritiskom, odnosno povišenog krvnog pritiska. 

Aparat meri pritisak 24 časa – tokom celog dana i noći, te se dijagnostika zapravo obavlja van lekarske ordinacije, u vreme obavljanja svakodnevnih aktivnosti. 

Zašto bi vam holter TA bio potreban kad već verovatno imate aparat za merenje pritiska koji redovno koristite? 

Sve o holteru za pritisak i razlozima zbog kojih je nekada neophodna ova metoda dijagnostike, saznajte u nastavku teksta. 

Holter TA i povišen krvi pritisak 

Arterijska hipertenzija ili povišeni krvni pritisak, najčešće pogađa starije stanovništvo, ali sve se češće pojvaljuje i među mlađom populacijom, u dvadesetim i tridesetim godinama. 

Predstavlja jednu od najmasovnijih bolesti koje nisu zaraznog tipa. Visok krvni pritisak mnogi lekari nazivaju tihim ubicom, jer nije retko da simptomi izostanu, te osoba godinama, nekad i decenija nije ni svesna da ima problem sa pritiskom. 

Kada je reč o standardnom aparatu za merenje pritiska, on može zabeležiti problem sa pritiskom, ali samo u određenom trenutku, odnosno u trenutku merenja. Holter TA pruža mogućnost da se utvrdi da li patite od visokog krvnog pritiska u mnogo većem vremenskom intervalu, te posledično i sa većom sigurnošću. 

Blagovremena dijagnostika i prevencija ove bolesti može da predupredi posledice i obezbedi adekvatnu terapiju bolesniku, a holter krvnog pritiska predstavlja pouzdanu metodu koja će to utvrditi.

Holter pritiska – šta otkriva Holter TA? 

Holter TA je pouzdan način da lekar utvrdi niz činjenica:

 • Da li osoba ima povišen krvni pritisak?
 • Koliko je često krvni pritisak povišen u intervalu od 24 časa i kakvu terapiju treba prepisati shodno rezulatu?
 • Da li je pacijentu potrebna terapija za regulisanje krvnog pritiska?
 • Da li je potrebno korigovati već postojeću terapiju?
 • Da li je visok krvni pritisak uzrokovan nekim osećajima ili događajima, nalik stresu, fizičkoj aktivnosti određenog tipa ili nekom drugom životnom situacijom?
 • Kakav je krvni pritisak u stanju mirovanja, odnosno tokom spavanja?
 • Da li je krvni pritisak povišen samo u bolničkim uslovima, odnosno da li pacijent pati od “hipertenzije belog mantila”?

S obzriom na to da Holter pritiska ukazuje na mnoštvo korisnih informacija kada je u pitanju visok krvni pritisak, doktor će preporučiti ovu dijagnostičku metodu kao odličnu za utvrđivanje problema kod pacijenata kod kojih se sumnja na visok krvni pritisak.

Veštački primerak srca

Kome se najčešće preporučuje Holter krvnog pritiska?

Holter TA može da se preporuči svakome, jer je kao preventivna metoda odličan način da se utvrdi problem sa povišenim pritiskom i kod pacijenata koji na ovu bolest nisu ni sumnjali, ali naročito je preporučljiv u narednim slučajevima:

 • Kod osoba kod kojih je aparat za merenje pritiska u nekom trenutku zabeležeo povišen pritisak;
 • Svima koji imaju faktore rizika za pojavu visokog krvnog pritiska (izloženost stresu, srčane bolesti, pušenje, šećerna bolest, slaba fizička aktivnost, povišena masnoća u krvi…);
 • Svima koji već uzimaju terapiju za regulisanje pritiska, kako bi se proverilo stanje i delotvornost terapije;
 • Trudnicama koje sumnjaju da imaju problem sa pritiskom.

Kada lekar pogleda rezultate Holter TA dijagnostike, znaće da utvrdi jasnu “sliku o krvnom pritisku” kod pacijenta, te po potrebi prepiše odgovarajuću terapiju. Lekovi za regulisanje krvnog pritiska mogu sprečiti fatalne posledice ove bolesti, nalik nastanku tromba, a posledično i šloga, infarka, bubrežnog ili srčanog popuštanja.

Kako se pripremiti za Holter TA i koja su pravila ponašanja tokom nošenja Holtera pritiska?

Holter pritiska je mali uređaj koji ima manžetnu koja se stavlja oko nadlaktice, nalik klasičnom meraču pritiska) i mali rekorder koji se stavlja oko struka ili vrata. Holter pritisak meri tokom dana na svakih 30 minuta, a tokom noći na svakih sat vremena i sam se isključuje nakon 24 časa.

Zainteresovane često zanima kako se priprema za nošenje aparata, a ukoliko vam lekar nije dao posebne instrukcije – ne morate se pripremiti ni na koji način, jer aparat ne zahteva posebnu pripremu. 

Kada je reč o ponašanju tokom nošenja Holtera, svrha ovog aparata je da zabeleži visinu pritiska tokom normalnih životnih aktivnosti i svakodnevice, pa se savetuje da se ponašate kao i tokom svakog drugog dana. Ukoliko već koristite terapiju, nastavite i tokom nošenja Holtera, ukoliko vam lekar drugačije ne preporuči.

Kako se ponašati kada osetite da je Holter krenuo sa merenjem pritiska?

Kada tokom dana osetite da Holter meri pritisak, sve što treba da uradite jeste da ispružite ruku pored tela, te dlan okrenete nagore. Nije neophodno da sedite, ali važno je da budete mirni, te ukoliko ste radili nešto – sačekajte dok aparat ne završi sa merenjem. Osetićete kraj merenja kada manžetna počne da popušta.

Kada je reč o merenju pritiska tokom noći, telo je tada opušteno, te će Holter izmeriti pritisak i bez vaše pomoći, ali je preporučljivo da ne spavate naslonjeni na ruku na koju je smešten Holter. 

Eliksir Medical patronažna služba i Holter TA dijagnostika

Ukoliko mislite da je vama ili vama bliskoj osobi potrebna dijagnostika pritiska Holter TA metodom Eliksir Medical patronažna služba između ostalog nudi i uslugu dolaska kod kuće s Holter TA uređajem koji će prikačiti pacijentu.

Kontaktirajte nas za sve informacije i ne zaboravite da je “Zdravlje najveće bogatstvo”.