Gastroskopija – savremeni pregled jednjaka želuca i dvanaestopalačnog creva.

Predstavlja kratkotrajan i bezbolan pregled za pacijenta.

Gastroskopija

Lekar može preporučiti endoskopsku proceduru – gastroskopiju da bi:

1. Ispitao simptome digestivnih problema

Endoskopski pregled može pomoći lekaru da utvrdi šta je uzrok digestivnih problema i simptoma kao što su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, otežano gutanje i digestivno krvarenja.

2. Postavio dijagnozu

Lekar može koristiti endoskopski pregled za prikupljanje uzoraka tkiva (biopsija) za utvrđivanje bolesti i stanja kao što su anemija, krvarenja, zapaljenja, proliv ili rak organa za varenje.

3. Da bi se oklonio problem ili potencijana pretnja – lekar može da specijalnim instrumentima na endoskopu pristupi Vašem digestivnom sistemu za lečenje problema kao što je:
• spaljivanje krvnog suda da bi se zaustavilo krvarenje klipom (clipping)
• proširenje uskog jednjaka
• odstranjivanje polipa resekcijom
• uklanjanje stranog tela

Priprema za gastroskopiju?

Lekar kao I drugo stručno osoblje će Vam dati određene instrukcije da se pripremite za gastroskopiju. Lekar može tražiti da prestanete da pijete i jedete 4 do 8 sati pre nego što ste obavi endoskopija. Tako bi se osiguralo da je Vaš stomak prazan za dijagnostiku I da se ona može u potpunosti uraditi bez pote
Lekar takođe može tražiti da prestanete sa uzimanjem određenih lekova u danima pre vaše endoskopije.
Ako imate hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčane bolesti ili visokog krvnog pritiska, lekar će Vam dati posebne instrukcije u vezi sa terapijom.

Kako se izvodi postupak I šta podrazumeva?

Gastroskopija se može izvoditi u lokalnoj anesteziji koja je preporučljivija zbog komfora pacijenta.
Lokalni anestetik, kojim se anestezira usna duplja, može biti u formi spreja ili gela i nanosi se direktno na zadnji zid grla, daje se neposredno pre početka pregleda i služi da ublaži osećaj neprijatnosti dok endoskop prolazi kroz ždrelo.
Aparat je oblika tankog creva koji ima lampicu na vrhu i plasira se kroz usta gde je štitnik od mekane plastike pod kontrolom oka sve do kraja dvanaestopalačnog creva.
Ovom vrstom dijagnostike se lepo može videti jednjak, spojevi na prelazu jednjaka u želudac, želudac, i spojni prelaz iz želuca u dvanaestopalačno crevo. Tokom gastroskopije moguće je uzeti i biopsiju ukoliko se smatra da je to potrebno.
Sama procedura traje od 10 do 30 minuta.

Šta posle gastroskopije?

Po izlasku iz bolnice može doći do pojave nekih blago neprijatnih znakova i simptoma nakon endoskopije, kao što su: nadimanje i gasovi, grčevi i upaljeno grlo (bolovi u grlu)
Ovi znaci i simptomi će se poboljšati s vremenom. Ako ste zabrinuti ili vam je vrlo neprijatno, javite se lekaru.

Rezultati gastroskopije

Kompletiran izveštaj i nalaz lekara se dobija u zavisnosti od onoga šta je utvrđeno tokom gastroskopije. U slučaju da nije uzeta biopsija nalaz lekara se dobija odmah nakon izvršene dijanostičke procedure.
Ukoliko je uzet uzorak tkiva, moraćete da sačekate nekoliko dana da biste dobili rezultate iz laboratorije, a nakon toga i definitivan izveštaj sa dijagnozom I predlogom lečenja.
Gastroskopija je vrsta endoskopije I vrlo je bezbedna procedura.
Komplikacije su veoma retke a neke od njih su krvarenje, infekcije i povrede zida nekog od organa za varenje. Rizik od komplikacija se može prevenirati pridržavajući se uputstava lekara I medicinskog osoblja za pripremu za gastroskopiju, kao što su pridržavanje ishrane savetovane za pripremu procedure i ne uzimanje određenih lekova.
U dijagnostičkom bloku se pored gastroskopije može obaviti i kolonoskopija.
Tim lekara usko specijalizovanih za ovu vrstu dijagnostike čine specijalisti gastroenterologije.