Koleno je izuzetno složen zglob, a povrede kolena dešavaju se usled sportskih aktivnosti ili dugogodišnjeg opterećenja. Povrede anatomskih struktura koje čine koleno zahtevaju obavezan pregled lekara, a fizikalne terapije za povredu kolena često se preporučuju. 

Najčešći uzroci povrede kolena

Bolovi u kolenu prilikom kretanja se mogu podeliti na akutne, koje dolaze kao posledica traume i hronične, koje su uzrokovani drugim teškim bolestima i preopterećenjima. Za vreme povrede kolena, mogu se dogoditi dodatna oštećenja njegove okoline, nervnih vlakana, krvnih žila i mekih tkiva. 

Trčanje, duge šetnje i podizanje tegova mogu dovesti do miktrotraumatizacije osetljivih delova kolena. Zbog opterećenja nastaju upale i iritacije različitih zajedničkih struktura ovog dela tela. Jedna od upale je bursitis u kome su pogođene periartikularne šupljine napunjene tečnošću, dok tendovaginitis nastaje usled promena u tetivama i njihovim membranama.

Čest problem je i uklještenost nerava i nestabilnost kolena, kao i debljanje ligamenata zglobova i promene u strukturi hrskavičnih površina. Nisu retki slučajevi kojima bol u kolenu izaziva autoimuni proces u kome vlastiti imuni sistem napada tkivo kolena.

Lečenje kolena i redukovanje bolova u kolenima

Dugotrajniji bol u kolenima prilikom kretanja dovoljan je alarm za posetu lekaru, jer što se uzrok pre otkrije lečenje će biti delotvornije. U suprotnom može dovesti do ozbiljnih povreda kolena, koje je teško izlećiti. 

Jedan od prvih izbora je korišćenje lekova za ublažavanje bolova, ali takva terapija ne treba da se tretira kao dugotrajno rešenje, jer može ozbiljno da šteti želucu. Efikasnija metoda bi bila upotreba steznika za koleno tokom šetanja, jer će on sprečiti zglob da odstupa od normale. Masaža može pomoći u otklanjanju raznih vrsta zastoja u živcima i tkivu, kao i u jačanju mišića.

Postoje metode koje se koriste za obnavljanje strukture hrskavičnog tkiva kolena i sprečavanje njegovog uništenja, ali one ne mogu dati momentalne rezultate. To je zahtevan proces za koji je potrebno strpljenje od nekoliko meseci, pri čemu se terapija mora redovno primenjivati. Delotvorna je samo u ranoj fazi bolesti, kada hrskavica nije potpuno uništena.

Fizikalna terapija i oporavak kolena nakon intervencije

Kako bi se očuvala funkcija kolena, kao jednog od najvažnijih zglobova nekada je hirurška intervencija neizbežna, nakon koje je preporučljiva fizikalna terapija za oporavak. Pre operacije bitno je da pacijent bude obavešten o vežbama kvadricepsa i podizanja ispravljene noge, jer će mišić koji je treniran brže doći do normalnog funkcionišanja, od onog koji nije.

Fudbaler sa povredom kolenaRehabilitacija kolena nakon operacije

U prvim danima nakon operacije pacijent počinje da vežba kako bi povećao pokretljivost bez opasnosti da će doći do bilo kakvih problema sa zarastanjem rane, jer se tokom operativnog procesa koristi konac napravljen od jakih sintetičkih materijala.

Tokom boravka u bolnici lekari se trude da pacijent dostigne aktivnu terminalnu ekstenziju kolena vežbajući kvadriceps u malim lukovima, kako bi koleno bilo što funkcionalnije. Nakon u proseku dve nedelje, konci se skidaju i pacijent može da pređe na hidroterapiju i vežbe povećanja pokretljivosti.

Cybex terapija za lečenje kolena

Za Cybex mašinu, koja pruža najbolji mogući napredak je potrebna pokretljivost od 70 do 90 stepeni pokreta kolena. Ukoliko je ta pokretljivost kod pacijenta manja mašina se može blokirati postavljanjem stolice ispod stopala, kako bi opseg vežbi i pokreta bio prijatan, a ne povređujući. U tom periodu lekari strogo vode računa da ne dođe do povećanja otoka kolena.

Na početku fizikalne terapije pacijent dolazi pet puta nedeljno, dok kasnije prelazi na vežbe koje posećuje tri puta u toku nedelje. Kada dostigne pokretljivost od 110 stepeni spreman je za vežbe na standardnom biciklu i nakon tri do šest nedelja vežbe može da nastavi od kuće upotrebom tegova ili na Nautilus mašini.

Fizikalna terapija kolena kod sportista

Kada su u pitanju sportisti, povreda kolena može biti ozbiljan problem, koji će ih ograničiti u sportovima sa trčanjem, kao što je fudbal. Pacijent nakon operacije neće moći da trči unazad i da se bavi sportom kao što je to do tada radio. U tom slučaju je najbolje rešenje korišćenje ortoze, koja će pružati potporu mišićima tokom vežbanja.

Pomoću grafikona na Cybex mašini može se izvesti precizno merenje jačine mišića sportiste, a nije mu dozvoljeno bavljenje sportom dok ne dostigne najmanje 90 odsto snage u mišićima u poređenju sa zdravom nogom. 

Nakon povrede kolena ne treba oporavljati samo mišiće koji se nalaze u njemu već i fleksore kuka, ekstenzore, abduktore i takođe je potrebna rehabilitacija gastrocsoleusa. Program istezanja kvadricepsa i harmstringsa vitalni je deo nege kolena pre i nakon povrede.

Prevencija u vidu vežbi i smanjenja opterećenosti je najbolja metoda koje bi svi trebalo da se pridržavaju kako kasnije ne bi imali problema sa kolenom. Ukoliko vam je ipak potrebna pomoć Eliksir zdravstvena nega vam stoji na raspolaganju sa profesionalnim uslugama fizioterapeuta kako biste se što brže oporavili i izlečili.