Da li ste znali da svaki dvadeseti čovek na svetu pati od sleep apnee? To je čak 5% svetske populacije, a ovaj poremećaj predstavlja vodeći uzrok smrtnosti koja nastaje tokom sna.

O čemu se tačno radi i šta je sleep apnea?

Sleep apnea predstavlja kratkotrajni prekid u disanju dok spavamo, i on obično traje duže od deset sekundi. Ovu dijagnozu mora da postavi lekar, tako da ne znači da nužno patite od sleep apnee ako na kratko prestanete da dišete u snu. Ipak, ono što se svima preporučuje u takvim situacijama, jeste da se odmah jave svom lekaru, kako bi izbegli posledice, koje ponekad, mogu da budu čak i fatalne.

Za sleep apnea poremećaj se može kazati da mi u toku sna zaboravimo da dišemo. Iako to deluje kao nemoguće, jer je disanje prirodno, opisano se ipak dešava. Čovek obično ni ne zna da se to dogodilo, te ga o tome najčešće obaveštava partner.

Glasno disanje u snu, škripanje, takođe može da bude veoma iritantno, tako da remeti bračnog partnera i predstavlja zajednički problem.

Glavna karakteristika poremećaja jeste da je smanjen protok vazduha kroz disajne puteve, i to traje, kao što smo naveli, duže od deset sekundi. Poznato je da 14 sekundi čovek ne može bez vazduha i kiseonika, te da može da dođe do raznih oštećenja usled toga.

Postoji više vrsta poremećaja sleep apnea.

To su:

Opstruktivna sleep apnea, i tada se delimično ili potpuno zatvaraju disajni putevi, dok je prisutan rad disajne muskulature;

Centralnu sleep apneu karakteriše da respiratorni mišići ne reaguju na impulse koji stižu iz centra za disanje. Dakle, mišići zaduženi za disanje ovde ne funkcionišu;

Mešovita sleep apnea je kombinacija prve dve opisane pojave. Odnosno, počinje kao centralna i dok spavate, razvija se u opstruktivnu.

Dijagnostikovanje sleep apnea poremećaja se radi tako što se utvrđuje da je smanjen protok vazduha ispod pedeset posto u toku sna, kao i kroz AHI index, a to je zapravo sabran broj apneja i hipopneja u toku jednog časa spavanja. Hipopneja je stanje koje smo opisali kao protok manje od 50% vazduha kroz disajne puteve.

Glasni signal za tihog ubicu, to bi bio naziv za sleep apnea poremećaj. Kaže se da je to glasni signal, zbog zvukova koji se čuju tokom sna, i njih zapravo, treba shvatiti kao upozorenje. Trebalo bi se odmah javiti lekaru, kako bi se potvrdilo postojanje poremećaja ili se to isključilo. Nemojte prepuštati sve slučaju i da nadati se da će se rešiti samo od sebe, jer neće.

Javljanje lekaru na vreme je veoma bitan korak i odluka koja može da vam spasi život, pošto smo već napisali podatak na početku samog teksta, da je sleep apnea vodeći uzrok smrti tokom spavanja. Mislite o svom zdravlju na vreme, pa ukoliko vas je bračni partner upozorio da glasno dišete dok spavate i da imate eventualne prekide, tada je odlazak kod lekara vaša najbolja odluka.

Lečenje je takvo da je kod anatomskih deformacija preporuka operacija, a kod srednjih i teških oblika, jedino efikasno rešenje je korišćenje CPAP uređaja. Dobro je znati da su prvi rezultati vidljivi već nakon par noći.

Ipak, svako ko glasno diše dok spava, ne mora da dobije dijagnozu sleep apnea. Da li je tako ili nije, reći će vam nadležni lekar.

sleep apnea